Repensar els màsters


Enric I. Canela

El diari El País publica un article en el que explica la caiguda de les matrícules de màster. La mitjana de la caiguda a les universitats públiques de l’Estat és del 8%. El brutal increment de preus en un moment de crisi econòmica tan acusat ha desincentivat a uns i fet impossible a altres matricular-se.

També és cert que en molts casos la utilitat real de cursar el màster és discutible. Jo crec que en el nou escenari cal pensar molt bé l’enfocament que es dóna i el destí dels titulats. Formació genèrica? Tesi doctoral? Formació específica?

4 respostes a “Repensar els màsters”

 1. a 11 març 2013 a les 9:58 david de las heras

  Hola Enric,
  Sobre aquest tema estic molt enfadat. Vaig demanar per fer el doctorat i em van dir que el cost és d’uns 600 euros, em va semblar correcte.
  La meva sorpresa és que abans he de fer 60 crèdits de master,
  (No cal acabar el master) per accedir elndoctorat. Però el cost de master és de 3000 euros. Sent pare de famíli m’imposibilita fer-ho. Perquè tot em suma més de 6000 euros. Master, doctorar el seu cot acadèmic, més llibres que et compris, viatges per fer entrevistes…..
  La formació s’ha de pagar però no hauria de ser tant cara . En fi ha fer guardiola o demanar un crèdit.

 2. a 11 març 2013 a les 11:03 Enric I. Canela

  Hola David,
  Efectivament, el BOE obliga a tenir 300 crèdits, dels quals, al menys, 60 ha de ser de màster. Fa molt que cal un màster. El problema és que ara els màsters costen més, però en el teu cas són 40 euros el crèdit. Un any et costa un import que no arriba als 3.000. El següent de doctorat uns cinc-cents i escaig. Això tres anys. Després has de pagar els drets de lectura.
  Hi coincideixo, no hauria de ser tan cara.

 3. a 11 març 2013 a les 11:33 quim p. gonzalez

  Hola,
  Estic d’acord que es car. Però, quant paguen molts pares per l’escola bressol (“guarderia”) dels seus fills ? 300 €/mes ?
  Ep! Si per mi fos tothom cobraria el doble.

 4. a 12 març 2013 a les 10:49 Enric I. Canela

  Hola,
  Les escoles bressol són més cares, però jo no sóc partidari de tenir els preus més cars d’Europa (darrera d’Anglaterra que no el Regne Unit).

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació