Mind the Byte vola alt


Enric I. Canela

Avui el PCB de la UB m’ha enviat una nota que m’ha alegrat molt perquè té a veure amb un investigador – emprenedor que valoro i al que m’he referit alguns cops (entre d’altres, Mind the Byte s’instal·la al Parc Científic de la UB, Mind the byte va endavant). Es tracta d’Alfons Nonell Canals. Li va costar molta feina i hores difícils, però l’èxit se li acosta. Diu la nota:

Mind the Byte –ubicada al Parc Científic de Barcelona i especialitzada en la prestació de solucions computacionals per a la recerca biotecnològica i biomèdica– ha aconseguit la acreditació com a ‘Tecnology Partner’ d’Amazon Web Services (AWS) per tal d’oferir als seus clients els serveis d’informàtica en núvol (cloud computing) a través de la plataforma de AWS. La start-up es converteix, així, en el primer partner tecnològic d’Amazon Web Services de l’Estat espanyol –i en el setè d’arreu del món– especialitzat en solucions cloud aplicades a la quimioinformàtica i bioinformàtica.

Amb aquesta iniciativa Mind the Byte posa a l’abast de les empreses, universitats i grups de recerca públics i privats la possibilitat d’accedir a un ventall d’infraestructures de càlcul i d’aplicacions de programari cientificotècnic a través del núvol d’AWS mitjançant la modalitat SaaS (acrònim de ‘Software as a Service’), un sistema de distribució de software sobre la base del pagament per ús, enfront del programari sota llicències tradicional. Gràcies al núvol, les empreses i grups de recerca no han de comprar servidors ni infraestructura TI, ni elaborar pressupostos amb setmanes o mesos d’antelació, sinó que poden engegar servidors en qüestió de minuts i obtenir resultats de manera més ràpida, escalant els recursos computacionals necessaris a la demanda del moment.

El potencial del cloud i les plataformes SaaS en la recerca científica

Els serveis en el núvol o cloud computing representen una gran oportunitat per optimitzar i accelerar els projectes a l’àmbit de l’R+D+i, ja que milloren l’accés als sistemes de processament de dades intensives i plataformes analítiques d’última generació i les fan accessibles a petits grups de recerca; minimitzen la inversió de recursos en infraestructures i serveis cientificotecnològics; i afavoreixen l’harmonització i estandardització de dades i processos entre totes les entitats que participen en xarxes de cooperació nacionals i internacionals.

Els sistemes cloud permeten ampliar la computació d’alt rendiment (HPC) a mesura que els usuaris ho vagin necessitant, i proporciona un nombre determinat d’equips i emmagatzematge de disc en pocs minuts. D’altra banda, funcionen com una aplicació on line més: es pot accedir als serveis contractats des de qualsevol lloc i moment i amb diferents dispositius de connexió a Internet, com ara telèfons mòbils, PDA o ordinadors portàtils. A més, és el mateix proveïdor d’IT el que proporciona manteniment, actualitzacions i suport tècnic.

“Nosaltres, com a proveïdors de serveis SaaS, oferim als nostres clients tants recursos de càlcul com necessitin, quan els necessitin i sense haver de pagar res mentre no estiguin utilitzant el sistema, la qual cosa suposa una oportunitat per a les petites empreses i grups de recerca que volen calcular però que no requereixen, o no volen, fer grans inversions en una infraestructura informàtica d’alt rendiment. Els nostres serveis de núvol també són d’utilitat per als grups computacionals que tenen puntes de treball i necessiten més recursos per un període curt de temps”– declara Alfons Nonell-Canals.

2 respostes a “Mind the Byte vola alt”

  1. […] he comentat coses de Mind the Byte (veure el darrer apunt Mind the Byte vola alt) i també del grup InKemia IUCT (veure el darrer apunt Inkemia-IUCT vol tenir 20 start-up el 2022). […]

  2. […] Mind the Byte vola alt – Blog d’Enric Canela […]

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació