Enric I. Canela

Em sembla que els pensaments més pessimistes es faran realitat. El secretari d’Universitats i Recerca ha fet unes declaracions que, en part, es recullen a: Cataluña instará a universidades a externalizar residencias y usar remanentes para afrontar 2013.

Antoni Castellà, que estima la universitat i del que tinc la certesa que està fent tot el que pot per evitar el dany que sembla que ens caurà a sobre. Diu que no sap la magnitud de la retallada i que aquesta ja haurà tocat fons enguany. No ho sap perquè dependrà del dèficit permès per a Catalunya. No sé si tocarà fonsí, però el dany que ara es causarà serà reversible, encara que jo dubto que ho pugui arribar a veure, és a dir, trigarem molt a recuperar-nos.Mal

Diu que caldrà externalitzar serveis. Ho intentarem, segur, però vendre patrimoni no ho hem de fer. La meva opinió és absolutament contrària a això.

Diu Castellà que en temes de professorat tenim una ràtio d’un docent per cada dotze estudiants, mentre que la mitjana de la OCDE és d’un professor per cada 20 alumnes, de manera que, tot i les retallades de personal s’ha mantingut la qualitat del sistema. Bé, les dades que dóna l’OCDE per a l’any 2010, les darreres publicades, indiquen que a Espanya són 11,11 i la mitjana de l’OCDE 14,81, però les dades no són consistents perquè no estan totes, m’explico. Hi ha diverses columnes. La que comentat abans inclou a l’Estat espanyol totes les categories, mentre que en alguns altres llocs no. El problema és que les tenim de molt pocs països. Aquí la docència recau exclusivament en el professorat, mentre que en altres llocs hi ha personal tècnic que dóna suport a les pràctiques. Jo sí crec que s’ha deteriorat una mica la docència, el suport als estudiants, però els efectes els notarem d’aquí a un temps. Per altra banda, cal considerar les diferents àrees i veure la seva evolució anual. No la tenim.

Respecte de la tresoreria, el deute que tenen amb les universitats, no sap quan se solucionarà, no ho sap ningú. És la trista realitat.

4 respostes a “Mals auguris per a les universitats”

 1. a 07 abr. 2013 a les 10:51 jordi cartanyà

  Lamento que Antoni Castellà al que connec i al que aprecio utilitzi informació absolutament no comparable, com dius, per etzibar una altra retallada a les univesritats catalanes. Sembla més greu, encara, que el Govern hagi d’indicar a les universitats lo que han de fer per subsistir, no tenen autonomia ni per agonitzar com vulguin/puguin. És a dir, no només es retalla més que la mitjana en els dos darrers anys (no és veritat el 14-15% sinó que és el 20%) sinó que es diu que es faran (el Govern!) vestits a mida per la tomba i després ja veurem. Ara bé, com diu sempre el President Pujol, ningú el va aturar mai enlloc per demanar més recursos per les Universitats, només els rectors, sempre els rectors. Doncs mentre això sigui així, qualsevol Govern està legitimiat per prioritzar lo que sigui, però no les universitats.

 2. a 08 abr. 2013 a les 6:29 Enric I. Canela

  Jordi,
  Sé que Antoni Castellà és absolutament honrat en les seves apreciacions. Aquestes dades incorrectes haurien de treballar-se més a fons ja que no podem fer comparacions sobre sistemes que no hi tenen res a veure. Si mirem les dades britàniques, també incompletes, veurem que aparentment tenim més professorat, però si anéssim al fons veuríem que tenim menys personal que atén la formació dels estudiants.
  Castellà l’únic que intente és transmetre a l’opinió pública que la universitat no s’ha deteriorat. Possiblement el que més és nota és que hem deixat sense possibilitat d’accedir als màsters i doctorat a molta gent. Dels indicadors de recerca en parlarem. És massa aviat.

 3. a 08 abr. 2013 a les 6:31 Josep

  Sóc un convençut del component públic de la universitat, i malgrat les febleses del nostre sistema, crec que és just comentar que a nivell educatiu comptem amb un nombre important d’equips docents que fan bé la seva feina. Tanmateix, si volem conservar els valors del nostre sistema, recomanaria una anàlisi aprofundida i valenta sobre quines són les limitacions d’aquest sistema pel que fa a la seva base reguladora. No tot és qüestió de recursos.

 4. a 08 abr. 2013 a les 10:51 Enric I. Canela

  Josep,
  Ja sap que ho comparteixo. Hi ha molt de normativa i de capacitat de gestionar, que també depèn de la normativa. Per a mi, seria clau que retiment de comptes, finançament i resultats estiguessin lligats. Encara és l’hora que el Parlament s’ocupi dels resultats de les universitats.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació