Enric I. Canela

Llegia que la presidenta de la Conferència de Rectors de las Universitats Espanyoles, Adelaida de la Calle, deia que la reforma de la universitat cal fer-la amb el màxim consens en el que estiguin presents la comunitat universitària, els polítics i la societat. Sempre està bé demanar això, però tendeix a ser impossible ateses les grans diferències d’opinió existents entre els col·lectius i també dins dels propis col·lectius. Ja m’agradaria, però jo sento coses dins del meu col·lectiu amb les que no hi estic gens d’acord. Observo que ni la meva opinió ni la dels companys que pensen diferent són aclaparadorament majoritàries. I quan sento polítics o empresaris tampoc és que vegi consensos clars. Segurament el que caldria fer, vist des de Catalunya, és que ens deixessin fer la reforma com creguem més oportú.

Una de les coses que acabo de llegir, en el mateix text, és que Espanya és l’únic país que ha assolit l’Espai Europeu d’Educació Superior a cost zero. Això és senzillament mentida. El que ha passat és que a Espanya el que hi ha és una estructura, donada per llei, absurda que fa que la docència universitària sigui cara i un sistema de finançament absolutament equivocat, en el que els resultats i el retiment de comptes no estan presents. En altres llocs, amb estructures diferents, no s’han adaptat modificant el mètode docent, només els ha calgut canviar el sistema de titulacions. Per exemple, qui va ser el lluç que va canviar el sistema de màsters abans que el de graus? Quants sistemes de doctorat hem tingut en els darrers deu anys?

Si el model de finançament es canvies, en pocs anys, no d’immediat, els mateixos recursos comportarien millors resultats. Amb això no estic dient que els recursos siguin suficients, però sí que estan mal invertits i això no és culpa de les universitats, si més no en la seva totalitat. Pretendre, però, adaptar els recursos amb una situació de constrenyiment econòmic amb el model actual i de cop és, senzillament una animalada que l’únic que pot comportar és carregar-se la universitat.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació