Enric I. Canela

Ahir vaig tenir un sopar i no vaig poder escriure respecte als fets succeïts a la UB i a altres universitats. La premsa ho ha recollit bastant bé. Jo ho vaig viure, en part, en directe.

Ahir estava programat un consell de govern a la UB que no es va celebrar perquè un petit grup d’estudiants ho va impedir bloquejant portes i entrades i impedint per la força l’entrada. Diu que només volien impedir l’entrada, normalment l’entrada no s’impedeix intentant trencar portes a cops de mall. Podeu veure una mostra de l’acte vandàlic a la fotografia que adjunto. Aquesta fotografia s’ha vist amb detall per TV3.

Una pancarta que podeu veure per fotografies de premsa parlava de 800 acomiadaments previstos. Evidentment, totalment fals. Només mirant el pressupost ja es veia que això no podia ser cert. Un comunicat de la Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat Pública (PUDUP), que ens van enviar a tots, ja no parlava de 800 acomiadaments. Deia: S’ha assolit l’objectiu principal de l’acció, aturar el consell, on s’havien de prendre decisions que implicarien, amb dades assegurades, l’acomiadament d’una cinquantena de lectors, ajudants i becats postdoctorals, a més de prescindir d’una quantitat molt elevada de professorat associat. Aquests acomiadaments s’afegirien als més de 300 que ja ha aprovat la UPC, entre els quals hi ha 90 interins i uns 250 professors associats amb contractes de mitja jornada, segons els sindicats. D’altra banda, també s’havia de plantejar el projecte de reestructuració de les facultats, a partir del qual es passaria de les actuals 17 facultats a un nombre molt inferior d’entre 8 i 12. Aquesta reducció del nombre de facultats implicarà forçosament nous acomiadaments, sent especialment sensible el sector de Personal d’administració i serveis PAS). Així mateix, també es presentava un projecte de fusió de departaments que acollirien grans quantitats de professorat, cosa que dificultaria la coordinació del professorat i afectaria directament la qualitat de la docència. Una altra de les mesures a tractar en aquest consell de govern és la reducció de places d’estudiants, que en algunes facultats arribaria a ser d’un 20% de l’estudiantat.

D’entrada cal dir que el pressupost destinat a personal no és inferior al que es va destinar l’any passat. Si es comparen els dos pressupostos sí, però l’any passat es va aprovar abans que la Generalitat apliqués la retallada, per tant es va reduir amb posterioritat a l’aprovació. Per altra banda no està previst cap acomiadament de lectors, ajudants i postdocts. El problema és que en aquest cas són persones que acaben el contracte i no es pot renovar. Encara que volgués la UB, no es podria fer perquè no es poden prorrogar. Per tant, s’aprovi o no el pressupost, els contractes s’extingirien. Si es disposa de recursos es podria contractar altres persones, però no les mateixes. Això no és un problema pressupostari.

Per altra banda, a l’ordre del dia no hi havia cap punt que parlés de reestructuració de facultats i departaments. Això és fals i com que és públic, és, per dir-ho d’alguna manera, un error poc justificable.

És una ximpleria monumental parlar de reducció de places d’estudiants. Cap punt tracta d’aquest tema. Hi havia aspectes lligats als plans d’estudis, modificacions habituals lògiques quan s’extingeixen plans antics i es consoliden els nous, però la reducció de places d’estudiants és zero. Els augments o disminucions que es puguin produir seran els habituals en funció de l’accés a primer, que no crec que es modifiqui, però que desconeixem, encara no toca, l’abandó, habitual, i els nombre de titulats que acaben. Totalment normal, però que no estava ni tan sols com a informació a l’ordre del dia.

O sigui, devien haver somiat un ordre del dia. L’èxit aconseguit aturar el consell de govern és haver endarrerit uns dies la convocatòria de les noves places previstes per consolidar algunes de les persones amb contracte temporal que podrien guanyar els corresponents concursos.

El rectorat va fer un comunicat després de l’anul·lació del consell de govern. En una roda de premsa el recto, Dídac Ramírez va assegurar que no hi hauria acomiadaments i que ell no faria cap ERO, tal com es va comprometre en la campanya electoral, i que abans dimitiria. El gerent, Víctor Gómez, va explicar que en el capítol 1 (personal) la plantilla de la UB ascendirà aquest any en el personal docent i investigador a 5.111 persones (5.060 el 2012) i el personal d’administració i serveis, 932,31 (932,69). Dídac Ramírez va aclarir que si finalment la subvenció de la Generalitat és menys de la prevista per l’equip de govern de la UB, la retallada igualment no afectarà el personal i que introduiran una partida d’ingressos extraordinària per cobrir la diferència.

Les mobilitzacions no es van limitar a impedir el consell de govern de la UB, ja que un centenar d’estudiants passen la nit tancats al rectorat de la UAB en protesta per les retallades i avui han decidit que no marxaran fins que es compleixin els acords aprovats pel claustre, que preveuen la revisió del sistema electoral de la UAB, el compromís de l’equip directiu a combatre l’augment de les taxes universitàries o la millora de les condicions laborals del personal docent i de serveis de les facultats, entre d’altres. El rectorat diu que estan seguint el seu tràmit.

També al campus de la Ciutadella de la UPF, una protesta d’una cinquantena de persones convocada per PUDUP, entre estudiants i personal universitari, va impedir l’inici puntual de la conferència que aquest dimecres impartien els exministres d’Exteriors Miguel Ángel Moratinos, d’Espanya; Dominique de Villepin, de França, i Ígor Ivanov, de Rússia.

Mentre a la UPC, després de nou dies, continua la tancada per protestar pels acords del darrer consell de govern.

9 respostes a “Fort soroll a les universitats”

 1. a 19 abr. 2013 a les 9:42 Joan Roca

  Clar i precís, Enric; qui ho vulgui reinterpretar ho te difícil. Gràcies company.

 2. a 19 abr. 2013 a les 11:52 Maria Teresa Garcia Castanyer

  Gràcies, un cop mes, pels aclariments donats a través d’aquest document al teu blog. He sol·licitat que es consideri la tramesa dels teus documents publicats sobre l’enorme inestabilitat interna i externa que vivim a les universitats de Catalunya.

  M. Teresa GC

 3. a 19 abr. 2013 a les 11:07 Enric I. Canela

  Maria Teresa,
  No sé si serà bo, però m’afalaga la teva consideració.

 4. a 19 abr. 2013 a les 11:08 Enric I. Canela

  Gràcies Joan,
  Intento ser clar, sense ofendre. Ja saps que porto anys així, a vegades agrada i altres no, però dic el que penso.

 5. a 20 abr. 2013 a les 10:51 Gemma

  Gràcies per explicar de forma tant clara el que va passar fora, però ningú ha dit que darrera d’aquesta porta trencada hi havien dues persones, aguantant amb força els embats que cap cop produïa sobre la porta cada cop més malmesa. Des d’aquí, el bloc del meu estimat company, vull fer públic l’agraïment a les persones que estaven amb mi darrera la porta. Gràcies Josep i Andreu

 6. a 20 abr. 2013 a les 5:14 Enric I. Canela

  Efectivament Gemma. Cal agrair als nostres dos companys la seva valentia.

 7. a 22 abr. 2013 a les 8:29 Albert

  El problema es que no hace falta despedir a nadie para echar a un montón de gente a la calle. Es suficiente con no-renovar a los asociados con sus contratos ridiculamente precarios y no dar opción de continuidad a los que ocupan esas plazas de lector, ayudante o posdoctoral.

  La clave está en esta frase: “Si es disposa de recursos es podria contractar altres persones, però no les mateixes. Això no és un problema pressupostari.”

  Lo normal, antes de la crisis, era que a estas personas, habiendo conseguido las acreditaciones necesarias, se les ofreciera la oportunidad de promoción, sacando a concurso una plaza de nivel superior.

  Lo que parece que se va a hacer ahora es, o bien dejar sin reemplazo esos puestos, o bien contratar a otra gente con esa misma categoría inferior. Rompiéndose así la posibilidad de una carrera profesional.

 8. a 23 abr. 2013 a les 7:12 Enric I. Canela

  Albert,
  A la UB, que és al cas que conec millor, els nombre de persones previstes per al 2013 són lleugerament superiors a les del 2012. El problema que hi ha és que és legalment impossible prorrogar contractes de lector i no ens autoritzen convocar places de titular o agragats, malgrat que el VR de professorat ho ha intentat per totes. Tot i això el rector està buscant solucions.
  Segurament hi coincidim completament en aquest tema.

 9. […] la UB tampoc es va poder celebrar fa uns dies (veure Fort soroll a les universitats) i avui encara continuava la tancada al rectorat que va començar ahir (veure Protestes a les […]

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació