Universitat damnificada


Enric I. Canela

Davant el risc altament probable de retallada de la subvenció a les universitats i l’endarreriment en les transferència que creen enormes tensions de tresoreria i despeses financeres molt elevades, l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP) ha emès un comunicat:

L’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP) informa que en els darrers dies s’estan mantenint reunions i contactes dels rectors de les universitats públiques amb l’equip de la Secretaria d’Universitats i Recerca de la Generalitat de Catalunya per tal de valorar els escenaris de la subvenció de la Generalitat a les universitats públiques per aquest any 2013, pendent de conèixer el percentatge de dèficit públic permès a les autonomies per part del govern de l’Estat.

La Secretaria d’Universitats i Recerca ha traslladat als rectors de les universitats que dins de l’escenari global de restricció, els ajustos en les universitats públiques seran el menys lesius possibles. Els rectors i els presidents dels consells socials de les universitats publiques han manifestat reiteradament en aquest sentit la necessitat d’un finançament universitari suficient i estable per poder mantenir un servei públic universitari i de recerca de qualitat al servei de la societat catalana, tot i reconeixent els moments delicats que viuen les finances públiques del país.

Tanmateix els rectors continuen reclamant també a la Secretaria d’Universitats i Recerca una regularització urgent de tresoreria que permeti fer efectives les partides pressupostades pendents i que minori les elevades despeses financeres induïdes que no son imputables a la gestió de les universitats públiques.

Antoni Castellà, secretari d’Universitats i Recerca ha dit que les retallades a les universitats seran d’entre un 2 i un 3% si es flexibilitza l’objectiu de dèficit. Aquests percentatges s’han d’entendre un cop deduïda la retallada de salari a tot el personal. Cal recordar que, una vegada més, els catalans estem pitjor tractats perquè aquesta retallada no s’aplica a la resta de personal al servei de l’administració pública de l’Estat espanyol.

Castellà ha dit que aquesta retallada s’haurà d’assumir amb ingressos extraordinaris i no amb retallades estructurals. Un bon desig. Hauria d’haver parlat en condicional perquè els ingressos extraordinaris depenen de moltes coses i no d’una decisió del Govern. En tot cas, com ha dit el rector de la UB, Dídac Ramírez, en el nostre cas ho faríem.

Al meu entendre, però, e llast que arrosseguem fa molt difícil recuperar el que hem perdut. Massa gent s’ha quedat en el camí.

2 respostes a “Universitat damnificada”

  1. a 19 abr. 2013 a les 11:36 Maria Teresa Garcia Castanyer

    Moltes gràcies, Enric, per la tramesa i els comentaris que aporten informació directa i, en definitiva, transparència de la situació tan difícil i delicada que estem passant. El problema és ben bé social i no únicament acadèmic i hem arribat al límit del que la UB pot suportar per tirar endavant.

    M.Teresa GC

  2. a 19 abr. 2013 a les 11:06 Enric I. Canela

    Maria Teresa,
    Gràcies per la deferència. Jo sempre procuro dir el que penso, mantenint una certa “diplomàcia”. Aquest bloc em permet una certa llibertat. Tenim un problema i cal que hi posem solució.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació