Enric I. Canela

Dimecres el consell de govern de la UPC va dir no als acomiadaments aprovats no fa gaire (veure Aprovat definitivament el pressupost de la UPC amb les mesures complementàries). Dijous el secretari d’Universitats i Recerca de la Generalitat, Antoni Castellà, va dir que apostava per rebaixar sou i jornada o eliminar alguna paga extra, com una possible mesura alternativa a l’acomiadament de 87 interins de personal d’administració i serveis (PAS) de la UPC. Ho va fer després de reunir-se amb l’equip de govern i els representants del Personal d’Administració i Serveis del centre. Les darreres manifestacions incentivades pels estudiants i els docents han provocat una aproximació del secretari per tractar els pressupostos imposats a la universitat pel proper any i arribar a l’entesa.

Ahir Antoni Giró, a la vista de l’aparent canvi de posició de la Generalitat va dir que convocava eleccions al rectorat (veure Giró s’empipa amb la Generalitat i convoca eleccions anticipades al rectorat de la UPC).

Avui llegia el comunicat de la Secretaria d’Universitats i Recerca de la Generalitat:

En tot moment la Secretaria d’Universitats i Recerca ha volgut respectar l’autonomia universitària i la capacitat de la pròpia universitat de prendre les mesures adequades per l’acompliment dels seus objectius. En cap cas des del Govern s’ha volgut condicionar cap mesura concreta més enllà del compliment dels objectius de sostenibilitat econòmica.

En aquest sentit la Secretaria d’Universitats i Recerca demana a l’equip de direcció de la universitat que treballi juntament amb el Consell Social per trobar vies de diàleg amb els agents socials que, a través de propostes de distribució de treball, en la línia de reducció de jornada i de sou en un percentatge del 15%, permetin evitar els acomiadaments i donar compliment als ajustos pressupostaris necessaris.

La Secretaria d’Universitats i Recerca manifesta la seva disposició a ajudar en aquest diàleg amb els agents socials per tal de poder fer compatible el manteniment dels objectius de qualitat a les nostres universitats amb els condicionaments socioeconòmics que estem vivint.

Jo no hi era i per tant especulo després de llegir i escoltar, però fa tota la sensació que Antoni Giró es va veure forçat a adoptar una mesura que no li agradava gens davant dels condicionats del Govern i del govern espanyol. El deixaven sense sortida. Tinc la impressió que s’ha sentit traït i ha dit: ja us ho fareu. Naturalment ignoro si aquesta proposta de rebaixa salarial i de jornada ja l’havia fet abans la SUR o és posterior. Tampoc sé, només ho saben ells, que han parlat en aquestes setmanes Antoni Castellà i Toni Giró. També caldria saber el paper de Joaquim Boixareu.

En tot cas això té mala solució i posa de manifest el desgavell al que hem arribat per culpa d’unes retallades inassumibles i un finançament inadequat si es considera la legislació universitària que tenim i el model que ens ha donat el legislador. Ho he dit sovint.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació