Enric I. Canela

Beques del Ministeri d’Educació, Cultura i Esport: 56.088 estudiants catalans van sol·licitar aquesta ajuda, però només l’han rebuda 31.000, segons dades de l’agència que gestiona els ajuts a Catalunya (l’Agaur).

El curs passat es van quedar sense beca uns 23.000 universitaris a Catalunya, 2.000 menys que aquest any.

Se suposa que els universitaris que no han rebut la beca no compleixen els requisits -de renda o d’expedient acadèmic-, però la situació posa en relleu la contradicció de la política de preus universitaris.

Els ajuts, a més, arriben amb molt retard, fins a principis d’aquest mes no s’han resolt totes les sol·licituds i les universitats comencen a rebre els diners just ara. El conveni de col·laboració entre el Ministeri d’Educació i el departament d’Economia i Coneixement per gestionar les beques es va firmar més tard de l’habitual, el 12 de març, i això ha endarrerit tot el procés.

Govern de la Generalitat: El fons econòmic que el govern de la Generalitat va posar en marxa aquest curs per garantir l’equitat del sistema i ajudar que els estudiants amb rendes més baixes poguessin assumir l’augment de les taxes universitàries, beneficiarà un total de 19.141 estudiants dels 28.000 que ho van sol·licitar.

En un principi, la secretaria d’Universitats i Recerca havia destinat 30 milions d’euros, però finalment el conjunt de les beques atorgades ascendeix als 24 milions d’euros, per la qual cosa no s’han esgotat els fons d’enguany.

L’any passat es van concedir 583 beques de les 2.000 sol·licituds rebudes i, aquest any, amb el nou fons s’ha pogut ajudar el 68% dels estudiants que ho han sol·licitat, que representen el 9,5% d’universitaris catalans.

L’associació d’estudiants EUAB i el consell d’estudiants de la UAB van presentar ahir una demanda contra la Generalitat pel decret de preus públics aprovat l’any passat, que ha suposat un augment del 66% de les taxes universitàries. Els estudiants consideren que aquest decret atempta contra el dret d’igualtat, vulnera el dret a l’educació i impugna que no quedi definit quin és el criteri a l’hora de fixar el cost dels estudis.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació