Enric I. Canela

Llegia un seguit de coses al digital de La Vanguardia que posen de manifest la mala situació, si ens comparem amb Europa, dels estudiants catalans.

Una notícia diu: Las universidades públicas catalanas, el doble de caras que las andaluzas o gallegas. Això és així, però a més explica que només Escòcia, Letònia, Romania, Anglaterra, Hongria o Turquia tenen unes taxes universitàries molt elevades, que oscil·len entre els 2.000 € i els 8.000 € per curs. Assenyalar que a Escòcia és gratis per als escocesos. O sigui que ja es veu que els que ens envolten són més barats que nosaltres. Si ens fixem en els màsters, és més barat anar a Paris que a Barcelona. Interessant, no? Això té un objectiu, fer que siguem els millors d’Europa i així ens triaran, estratègic.

Cuatro matrículas de honor y sin beca ens explica com un estudiant brillant, gràcies a mecanismes fiscals perquè havia treballat. Per sort la UAB el va finançar. Un estudiant que té un pare de 80 anys i la mare en atur no te beca perquè el valor cadastral de la propietat és superior al llindar ministerial. Intenta que li treguin els recàrrecs per impagament. També parla d’una estudiant que col fer un màster i no aconsegueix beca tot i que les circumstàncies indiquen que seria lògic.

Las universidades, al rescate de sus alumnos ens explica els plans que han elaborat les universitats per ajudar als estudiants que, sense beca, no poden pagar la matrícula. Ho comentava l’altre dia a Ajut per als que no poden pagar la universitat.

Per últim m’hi referiré a La Generalitat ahorra por error de cálculo 6 millones destinados a becas universitarias. Va apujar les matrícules i es va reservar una part de l’increment per crear unes beques, les beques Equitat, però va calcular malament el llindar de renda dels universitaris catalans. En certa forma lògic perquè la Generalitat, entre les no competències que té, està aquesta. Va fixar el llindar amb un estudi que va encarregar, no massa ben fet pel que sembla. Per altra banda hi ha qui opina que no es van demanar per manca d’informació. La Generalitat, diu, no va fer campanya. No diu que farà amb aquests diners. No sé si els acumularà per a l’any vinent o els tornarà a les universitats. El que no hauria de fer és quedar-se’ls.

L’article també ens explica que el govern espanyol ha donat menys beques i que el curs proper encara en donarà menys perquè sense reduir els diners, el que farà és augmentar els requisits acadèmics.

La conclusió de tot plegat és que en lloc de intentar millorar el sistema i fer que els estudiants arribin amb més nivell de preparació, el que volen és que només arribin poc preparats els que tenen diners. Si algú creu que pagant la matrícula a un estudiant sense recursos s’aconsegueix la igualtat d’oportunitats és que s’ha pres alguna cosa forta.

 

 

2 respostes a “Els rics no cal que estudiïn tant”

  1. a 10 juny 2013 a les 11:23 OLIVA

    AQUESTA COLLA DE “HIDALGOS CASTELLANOS”,VOLEN RETORNAR,LA PELL DE BRAU,A EL SEU ESTAT “NATURAL”VASALLATGE…..RES DE SEPARACIO DE PODERS,MANA QUI TE QUE MANAR PER MANDAT DE DEU, RES DE CULTURA,RES DE JUSTICIA PER TOTHOM,”PRINGAOS”FORA DE L’UNI…..PERO AIXO SI,”MUCHA ESPAÑA”¡¡¡¡¡

  2. a 11 juny 2013 a les 10:58 Enric I. Canela

    Som on som.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació