Enric I. Canela

Materia publica una entrevista amb Joan Massagué. L’entrevista és bàsicament de ciència, parla de càncer i metàstasi, però no podia mancar alguna pregunta referents a la desastrosa situació de la política científica espanyola.

Què li diria a Mariano Rajoy sobre la seva gestió de la ciència a Espanya?
Que m’expliqui el que està disposat a escoltar, perquè els missatges estan donats. No hi ha una visió o problema que abans no existís. Com es fan les coses bé ja se sap. Miri què es feia fa cinc anys i anem a reactivar. Cal seguir cultivant el sistema, que encara està en desenvolupament. És cert que hi ha hagut moltes deficiències, moltes exageracions, moltes inversions fetes a la lleugera, ha hagut aprofitats que volen instituts a cada parada de metro, fantasmes … Però el que Espanya es va donar a si mateixa en els anys 2000 va ser espectacular. El món estava inspirat i deia veus com quan una societat decideix mobilitzar-se i fer les coses bé en ciència es fa molt més ràpid que en altres camps.

I ara en què s’ha convertit la ciència a Espanya?
Està en una situació molt greu. No només l’aturada en finançament, sinó molts actes de demolició sistemàtica d’allò que funcionava tan bé i una gran preocupació sobre la reconstrucció. Aquestes coses de la ciència són difícils de construir, fàcils de derruir i impossibles de reconstruir. Això posa a prova el país, a les entitats i a les persones.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació