Engrunes per la ciència


Enric I. Canela

El Col·lectiu Carta per la Ciència ha enviat a tots els que d’una manera o una altra hem col·laborat donant suport a la carta el següent text:

Des del Col·lectiu Carta per la Ciència volem agrair la vostra entusiasta assistència a les concentracions del 14J. Podeu veure l’impacte que va tenir en els mitjans i diverses fotos a

http://conimasdmasihayfuturo.com

D’altra banda, s’ha aprovat recentment la partida pressupostària extraordinària de 104 M € per a R+D+I (25 per al CSIC + 79 per al Pla Nacional), que es venia anunciant des de primers de maig com a requisit imprescindible per a la posada en marxa de les convocatòries de 2013.

Alhora, els fons de la convocatòria de 2012 estan arribant als centres, així com els del programa Severo Ochoa que van ser retinguts per l’incompliment l’objectiu de dèficit de les comunitats autònomes.

Es tracta de bones notícies, a les que heu contribuït sens cap dubte, però que no obstant això NO resolen la situació denunciada:

  1. Fins i tot comptant amb els 104 M €, el pressupost en subvencions per a R+D+I de 2013 és més de 200 milions inferior al de 2012 (que al seu torn va ser un 25% inferior al de 2011, etc.)
  2. Estem a primers de juliol. La possibilitat que en aquestes dates puguin llançar-se i resoldre convenientment en temps i forma les convocatòries de 2013 és, com menys, difícil.
  3. Els 25 milions per al CSIC són la quarta part del que la direcció del mateix ha assenyalat com a dèficit estructural que està posant en risc la seva viabilitat.
  4. No s’ha avançat gens quant a la taxa de reposició ni la política de recursos humans, una de les pedres angulars del sistema.
  5. El bloqueig de fons d’R+D+I en Comunitats Autònomes amb excés de dèficit segueix sent una mesura “graciable” d’Hisenda i pot tornar a produir-se en no haver-se modificat estructuralment la llei per eximir d’ella la R+D+I.

Finalment, ha calgut esperar 8 mesos (!) Per abordar per via extraordinària un problema assenyalat per tots des en l’aprovació dels PGE: la insuficiència del pressupost en R+D+I per al 2013, i que ha suposat una paràlisi del sistema en aquest primer semestre.

Confiem que en els pressupostos de 2014 no cometi el mateix error. En qualsevol cas, i amb la vostra inestimable ajuda, seguirem amb les nostres reivindicacions fins veure satisfetes.

Rebeu una cordial salutació

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació