- Enric I. Canela - http://www.enriccanela.cat -

La ciència demana recuperar pressupost

Enric I. Canela

Em temo que no tindran / tindrem èxit. No deixaran anar els cèntims.

Llegia que científics i investigadors del col·lectiu Carta per la Ciència han sol·licitat una reunió a tots els partits de l’arc parlamentari perquè en els Pressupostos Generals de Recerca del 2014 s’incrementi en 636 milions d’euros la partida destinada a R+D.

L’objectiu d’aquest col·lectiu, integrat entre altres per la Confederació de Societats Científiques d’Espanya (Cosce), la Conferència de Rectors d’Universitats Espanyoles (CRUE), CCOO i UGT, és aproximar-se a la mitjana europea del 0,6 % del PIB d’inversió pública en recerca. Així, han calculat que per aconseguir això s’haurien d’incrementar els recursos en 1.909 milions d’euros en tres anys, que suposa un increment anual de 636 milions.

En la seva carta expliquen les propostes que esperen que tant el Govern com els partits polítics puguin incorporar a les seves iniciatives, al voltant del pròxim debat dels pressupostos. Així també demanen l’eliminació dels actuals límits de la taxa de reposició d’ocupació pública en el sector de R+D, de manera que puguin incorporar-se nous recursos humans d’acord amb les necessitats reals del sistema de R+D+I i a la seva convergència amb Europa en científics per habitant.

La creació de l’Agència Estatal de Recerca com una institució autònoma i independent i dotar-la de la comanda de la Gestió del Pla Estatal de Recerca mitjançant el contracte programa i els pressupostos plurianuals corresponents, és una altra de les seves reivindicacions.

Carta per la Ciència també ha renovat la petició d’entrevista a la vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, enviada després de les manifestacions celebrades el 14 de juny en més de 20 ciutats, en el que s’ha convertit en la mobilització més gran en defensa de la recerca pública celebrada al país.