Denuncia la teva beca


Enric I. Canela

Per donar-li una mica de vida, recordatori, no ho havia fet, publico un comunicat de la Federació de Joves Precaris. Diu:

Des de la seva fundació l’any 2000, la Federació de Joves Investigadors / Precaris (http://www.precarios.org) ha estat clau en aconseguir millores laborals i socials per als joves investigadors, com ara l’extensió de la cobertura de la Seguretat Social a tots els doctorands mitjançant el model 2 +2 (que ara ha estat substituït per contractes des de l’inici del doctorat), la conversió de les beques postdoctorals en contractes o una disposició de la Llei de la Ciència que obliga que tots els programes d’ajudes a personal de recerca es transformin en contractes.

Lamentablement, malgrat el marc legal i de la precarietat per a les persones que comporta l’ús de beques per cobrir llocs de treball en recerca, encara hi ha moltes entitats públiques i privades que cometen frau de llei i convoquen ajudes en règim de beca. Això suposa que els “beneficiaris” han de treballar desprotegits: sense prestació per desocupació, sense accés als beneficis dels convenis col·lectius o de l’Estatut dels Treballadors, exclosos dels programes de prevenció de riscos laborals i, en molts casos, sense cotització a la Seguretat Social (això és, sense que el temps com a becari computi per a la jubilació).

Si tens una beca d’investigació (tingui o no cotització a la Seguretat Social) o coneixes a algú que estigui en aquesta situació, t’animem a denunciar davant la Inspecció de Treball o el Jutjat del Social. No només contribuiràs a la dignitat de la carrera investigadora a Espanya, sinó que podràs aconseguir beneficis directes per denunciar un frau que t’afecta: cotitzacions a la jubilació i atur pel període complet amb beca, indemnització per acomiadament després de la teva beca, pagament de la diferència salarial amb un investigador de plantilla , etc.).

Bé, ja veieu que el joves investigadors demanen col·laboració per dignificar la carrera dels que comencen. Jo faig una reflexió afegida. Sense que tinguin menys drets els beneficiaris, aquests contractes haurien de tenir una cotització reduïda. Espero que en el nostre futur estat reflexionem sobre això.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació