Enric I. Canela

Llegeixo sorprès que els universitaris catalans que hagin començat la seva carrera en el curs 2013-14 hauran d’aprovar un examen d’anglès – o bé una tercera llengua estrangera – per obtenir el títol en acabar el grau, segons l’article 181 de la coneguda Llei d’Acompanyament els Pressupostos, que el Govern aprovarà la setmana que ve.

Segons la norma, consultada per Europa Press, els estudiants hauran d’acreditar el coneixement de l’idioma equivalent al B2 – que en el cas de l’anglès correspon al First Certificate of English (FCE) -, a través d’una “prova comuna” de tot el sistema universitari català, que coordinarà el Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC), el qual vetllarà pel desenvolupament de tot el procés.

La veritat és que no sé com ens ho farem. La Generalitat no té competències per imposar això. El títol depèn d’haver aprovat totes les matèries de les que consta el pla d’estudis i el pla d’estudis l’aprova, a proposta de la universitat corresponent, Madrid. Les competències de la Generalitat en aquest àmbit són zero. La Generalitat l’únic que hi pot fer és exigir l’anglès a l’entrada, però no a la sortida.

Una fórmula, esclar, seria que s’anessin canviant els plans d’estudi, un a un, i introduint l’assignatura i que passessin pel tràmit madrileny. Això seria una notable moguda a la que no sé si s’avindran el rectors. Només el cost en papers i hores ho desaconsella.

Ja miraré la Llei d’Acompanyament els Pressupostos, a veure que hi diu. Imagino que tindrà menys força que l’obligatorietat del professorat de saber català. Somiem que tenim un estat!

Jo estic absolutament a favor en aconseguir el domini d ela llengua anglesa al final del grau i de fet vaig demanar en el seu dia que els treballs de final de grau s’haguessin de defensar en anglès. Això podia haver-se fet en el decret del govern espanyol, de manera general, i no van voler impulsar l’obligatorietat del treball de final de grau. També es podia haver fet per voluntat de cada centre en cada pla d’estudis o de la universitat. No es va fer res d’això. El que no veig és un canvi ara de tots els plans d’estudi com no sigui a canvi de diners.

2 respostes a “Jo no crec que la Generalitat pugui imposar l’anglès als titulats universitaris”

  1. […] és exigir l’anglès a l’entrada, però no a la sortida”, que jo havia escrit a Jo no crec que la Generalitat pugui imposar l’anglès als titulats universitaris on també deia: Jo estic absolutament a favor en aconseguir el domini de la llengua anglesa al […]

  2. […] s’encallen amb el requisit de ‘anglès als seus graduats. Al novembre ja vaig escriure Jo no crec que la Generalitat pugui imposar l’anglès als titulats universitaris. Les raons per a mi són òbvies. Deia aleshores: La Generalitat no té competències per imposar […]

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació