Enric I. Canela

Acabo de trobar un de tan rar com jo, que creu que el que s’està fent amb les Proves d’Accés a la Universitat és dolent per al país i és dolent per a la universitat. Les PAU, la selectivitat, que no selecciona, només serveixen per ordenar i potser més que selectivitat les hi haurien de dir “d’ordre” en el senti d’ordenar. Es tracta de Manuel I. Cabezas González, professor titular de Lingüística i de Lingüística Aplicada de la UAB. Escriu Exámenes poco fiables.

Té raó amb la majoria de les crítiques, però jo no seria tan dur contra les persones, sí contra el sistema i el conservadorisme. Les coses no es canvien per mandra, donen feina i molts no estaran d’acord amb canviar res. Ja hi compto, però si algú vol millorar el sistema ho ha de fer controlant els resultats.

Ja ho vaig escriure fa temps, ho hauria de buscar, però no ho faré. La reforma del sistema educatiu, la Llei Wert, té problemes ideològics i és un atac a Catalunya, però jo defenso absolutament les revàlides retornant a un sistema que mirava si els estudiants havien après o no. Els sistemes autonòmics no ho han fet i aleshores ve en Wert i diu, això ho faré jo. Resposta: invasió de competències. Millor resposta: nosaltres ho fem bé, però no la podem donar perquè ho hem fet malament. El problema està en el currículum únic i en les coses que comptaran o no (català, per exemple). Diguem-ho ben clar. Ho hem fet molt malament i l’única excusa que se’ns acut és que estem en la mitjana espanyola. No hi estic d’acord. Ho podíem haver fet bé amb un control ben fet a la sortida. Tenim les competències. Tanmateix, això no hagués anat en la línia del bonisme imperant en el sistema educatiu. Ara paguem les conseqüències. L’únic que se’ns acut davant l’amenaça Wert en el tema selectivitat és dir que la farem, res no s’oposa. Així seguirem amb l’ordenació sense problemes però sense pensar en la millora educativa.

Ho sento, però les dades de PISA són incontestables. No només és una qüestió de diners.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació