Enric I. Canela

Avui La Vanguardia escrivia que per obtenir el títol farà falta el nivell B2 d’anglès. El diari em fa el reconeixement d’escriure: La mesura pot causar polèmica, ja que els plans d’estudi aprovats no inclouen aquest requisit. Tot i que de moment els rectors no s’hi han pronunciat, ahir mateix el vicerector de Política Científica de la Universitat de Barcelona, Enric Canela, va afirmar en el seu blog: “La Generalitat no té competències per imposar això. El títol depèn d’haver aprovat totes les matèries de què consta el pla d’estudis, i el pla d’estudis l’aprova, a proposta de la universitat corresponent, Madrid. Les competències de la Generalitat en aquest àmbit són zero. La Generalitat l’únic que hi pot fer és exigir l’anglès a l’entrada, però no a la sortida”, que jo havia escrit a Jo no crec que la Generalitat pugui imposar l’anglès als titulats universitaris on també deia: Jo estic absolutament a favor en aconseguir el domini de la llengua anglesa al final del grau i de fet vaig demanar en el seu dia que els treballs de final de grau s’haguessin de defensar en anglès. Això podia haver-se fet en el decret del govern espanyol, de manera general, i no van voler impulsar l’obligatorietat del treball de final de grau. També es podia haver fet per voluntat de cada centre en cada pla d’estudis o de la universitat. No es va fer res d’això. El que no veig és un canvi ara de tots els plans d’estudi com no sigui a canvi de diners.

Veig que el rector de la UAB, Ferran Sancho, ha dit que la Generalitat no té competències per reformar un pla d’estudis, per tant, intentar posar un requisit administratiu per expedir un títol no quadra amb cap de les normatives actuals, i que Claudi Alsina, secretari del Consell Interuniversitari de Catalunya, ha admès que la mesura va més enllà d’un pla d’estudis tradicional, però ha recordat a les universitats que la Generalitat té competència per avaluar i vetllar per la qualitat de tot l’ensenyament que s’imparteix a Catalunya. Segons Alsina, actualment ja és molt difícil passar un grau sense un nivell mínim d’anglès i, per tant, creu que el nombre d’alumnes que es pot quedar sense el títol universitari per aquest requisit serà mínim.

És evident que, en aquest punt, tot és opinable, però jo vaig mirar que feien algunes universitats i sí, n’hi que demanen anglès o altra llengua, però està en el corresponent pla d’estudis.

Crec que la Generalitat pot posar incentius per aconseguir que es modifiquin els plans d’estudi, ho hauria de fer, però que sense modificació ni la Generalitat ni les mateixes universitats poden exigir res que no estigui en el pla d’estudis. Al meu entendre, si un estudiant demana el títol sense la prova d’anglès caldrà donar-li si no es vol cometre una il·legalitat.

2 respostes a “A veure com queda això de la tercera llengua a les universitats”

  1. a 07 nov. 2013 a les 1:40 Xavier Villalba

    Enric,
    La feina mal feta no té fronteres. Si ja no hi ha manera d’assegurar el nivell d’anglès al màster de secundària, com dimonis volen fer-ho al grau? Com sempre, posem el carro davant dels bous!

  2. […] del nadal per fer una liquidació. El Govern ha col·locat això de la tercera llengua (veure A veure com queda això de la tercera llengua a les universitats) i també ara veig que la Universitat de Vic passarà a denominar Universitat Central de Catalunya, […]

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació