Enric I. Canela

No està de més dedicar unes línies a recordar que dins del gran desastre organitzat pel Govern espanyol en el sistema de recerca, ara sembla que hi volen posar un pedaç i dimecres van publicat la convocatòria de projectes de recerca per al 2013 corresponent al Pla Nacional d’R+D+i. L’import total és de 382 milions d’euros comptant els 120 milions d’euros de fons Feder.

La convocatòria 2013, que havia d’haver sortit a finals de 2012, incorpora les novetats establertes en el nou pla estatal d’R+D+i. En lloc d’una única convocatòria per a projectes de recerca fonamental no orientada, com venia fent-se, ara hi ha dos. Una de R+D d’Excel·lència, que compta amb 115,5 milions d’euros (30 de Feder), que es dedicarà a projectes de recerca sense una orientació específica, però amb un especial potencial per obrir noves vies en la ciència, major impacte internacional i en els quals es fomentarà més cooperació entre grups; i una altra diferent amb un pressupost de 266,8 (90 de Feder) que és de Reptes de Recerca predefinits pel Pla Estatal destinada a la resolució d’una sèrie de reptes socials, des de la salut i l’energia fins a la defensa o la seguretat alimentària.. En les seves propostes els investigadors hauran de triar entre una o altra. Els projectes continuen sent, en principi, de tres anys de durada, però s’obre la possibilitat de demanar-per un, dos o quatre anys, sempre que es justifiqui adequadament, assenyala la Secretaria d’Estat d’R+D+i en un comunicat. Al BOE es publiquen les dues convocatòries diferenciades.

Una altra novetat d’aquesta convocatòria respecte a les passades és que els projectes podran comptar amb dos investigadors principals, i no només un com fins ara.

La volen resoldre amb urgència i treure la que toca, la del 2014 de seguida per normalitzar el calendari. A veure si compliran.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació