Enric I. Canela

Avui ha estat un dia complicadíssim, de feina, i no havia pogut escriure res fins ara. La notícia és que hi ha hagut el Lliurament dels Premis del Consell Social i de la Fundació Bosch i Gimpera i que això acaba tard al vespre.

S’ha fet a l’Aula Magna de l’Edifici Històric a les 19 h. La concessió d’aquests guardons coincideix enguany amb la celebració del trentè aniversari de l’FBG, que es commemorarà amb una conferència del catedràtic de Política Econòmica de la UB, i president del Cercle d’Economia, Antón Costas. Intervindran en l’acte el rector de la UB, Dídac Ramírez, el president del Consell Social, Salvador Alemany, i la directora general de la Fundació Bosch i Gimpera, M. Carme Verdaguer.

La dotació econòmica dels premis José Manuel Blecua, Ramon Margalef i Antoni Caparrós és de 5.000 euros i de 10.000 euros per al premi Senén Vilaró a la millor empresa innovadora.

El premi José Manuel Blecua ha estat per al doctor Toni Cunillera, pel seu estudi situat entre la lingüística i la neurociència que explica com el cervell comença a reconèixer patrons d’un idioma nou i com discerneix possibles paraules fins i tot quan no ens n’adonem.

Cunillera considera que quan s’estudia una llengua estrangera és molt important exposar-s’hi, ja que això permet familiaritzar-se amb els sons i trobar patrons regulars, de forma similar a quan un nen aprèn a parlar, copiant aquests patrons i insistint malgrat els errors.

La doctora Mar Creixell ha rebut el premi Ramon Margalef per la seva investigació sobre nanopartícules magnètiques que es posen dins de cèl·lules cancerígenes i les destrueixen mitjançant la tècnica de la hipertèmia, que consisteix a exposar el teixit afectat a altes temperatures per provocar la mort de les cèl·lules.

Creixell ha explicat que la tècnica de la hipertèrmia per fluid magnètic (MFH) ja ha iniciat el seu recorregut d’assajos en animals en un laboratori de Florida (Estats Units), després que hi treballessin grups científics de Barcelona, Puerto Rico i altres centres d’investigació.

El premi Antoni Caparrós al millor projecte de transferència de coneixement ha recaigut en la doctora Petia Ivanova Radeva, qui en col·laboració amb l’Hospital Germans Trias i Pujol, Can Ruti, de Badalona (Barcelonès), ha realitzat una aplicació informàtica amb matemàtics especialitzats en visió artificial que ha facilitat les intervencions en malalts del cor.

Aquesta investigació ha comptat amb la col·laboració de l’empresa nord-americana Boston Scientific, líder mundial en dispositius d’intervencions coronàries.

El guardó Senén Vilaró a la millor empresa innovadora ha estat per a una firma biotecnològica, Infinitec Actius, fundada per dos emprenedors catalans que no són científics però que han impulsat la seva empresa amb la col·laboració dels grups d’investigació del Parc Científic de Barcelona.

Aquesta empresa, especialitzada en síntesis peptídica, sistemes de lideració i biotecnologia marina, és proveïdor de les firmes cosmètiques Elizabeth Arden i La Prairie i treballa en projectes d’investigació conjunts amb Estée Lauder i Avon.

Prèviament, al matí, s’ha fet una roda de premsa en la que hem participat el president del Consell Social, Salvador Alemany, la directora general de la Fundació Bosch i Gimpera, Maria Carme Verdaguer, i jo mateix.

2 respostes a “Lliurats els Premis del Consell Social i de la Fundació Bosch i Gimpera 2013”

  1. […] un moment comentava Lliurats els Premis del Consell Social i de la Fundació Bosch i Gimpera 2013. A l’article deia que al matí havíem fet una roda de premsa en la que hem participat el […]

  2. […] unes línies a felicitar i donar suport a la feina que fan gent com els premiats per la UB (veure Lliurats els Premis del Consell Social i de la Fundació Bosch i Gimpera 2013). En demana […]

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació