- Enric I. Canela - http://www.enriccanela.cat -

La recerca catalana en un tobogan, caient

Enric I. Canela

Divendres es va presentar a l’edifici històric de la UB [2], a l’Aula Ramon y Cajal, l’Informe d’Indicadors de Recerca i Innovació de les Universitats Públiques Catalanes 2013 [3], elaborat per l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP). Malauradament em vaig perdre l’acte perquè coincidia amb el Consell de Govern.

La presentació va anar a càrrec del secretari de l’ACUP i rector de la Universitat de la URV, Francesc X. Grau, i va comptar amb la participació del Director General d’Universitats de la Generalitat de Catalunya, Lluís Jofre, i del president de l’ACUP i rector de la UAB, Ferran Sancho. L’estudi esdevé la consolidació de l’informe d’indicadors de recerca i innovació de les universitats públiques catalanes que compta amb l’edició anterior de l’any 2012. Es configura així com el principal referent per a la visualització i comunicació de l’activitat de recerca i innovació del sistema universitari públic català, que concentra més del 60% del total de la recerca del país.

Segons l’informe, el total de recursos econòmics per a R+D obtinguts per les universitats l’any 2011 respecte el 2010 ha disminuït un 20% (ha passat de 347 M€ a 277 M€). La disminució afecta tant els recursos que s’obtenen de forma competitiva provinents de fons nacionals, estatals o internacionals, com els que provenen de fons no competitius.

La disminució dels recursos econòmics dedicats a la recerca i la innovació no ha tingut encara un efecte visible en la producció científica, que presenta inclús un lleuger creixement respecte al període previ analitzat. La mitjana de publicacions per investigador doctor a temps complet de l’any 2011 (1,18 publicacions) és superior a la del 2010 (0,94) situant-se un 96% per sobre de la resta de l’estat (0,60).