Enric I. Canela

Llegia que el propòsit per a l’any 2014 del ministre d’Educació, Cultura i Esport, José Ignacio Wert, per a aquest 2014 és la reforma de la llei orgànica d’universitats (LOU), que des del 2001 regeix el funcionament de l’educació superior a Espanya i que ja va ser revisada el 2007 pel Govern de José Luis Rodríguez Zapatero. La intenció de Wert és que el nou text estigui a punt a finals d’aquest any.

Tothom està d’acord en que cal modificar la LOU, però sembla que tots discrepem en com.

El president de la Conferència de Rectors d’Universitats Espanyoles (CRUE), Manuel López, ha afirmat que una reforma en profunditat del sistema universitari espanyol necessitaria d’un pacte d’Estat i ha advocat per reformes puntuals, tal com en principi els ha plantejat als dirigents universitaris el ministre d’Educació, José Ignacio Wert. Diu que no podem sotmetre una qüestió estratègica de llarg termini als vaivens electorals ja que ha de transcendir els partits democràtics. Demana al govern espanyol flexibilitat a l’hora d’aplicar les futures reformes de la universitat espanyola, que s’espera que siguin parcials i acordades entre Educació i la comunitat universitària. Ha explicat que, atès el caràcter heterogeni del sistema universitari espanyol, no totes les mesures tenen el mateix efecte en cada un dels centres.

Segons el president dels rectors, el Ministeri d’Educació encara no els ha plantejat cap tema concret, però sí que els ha avisat que els canvis seran puntuals. Tanmateix, López sol·licita en tot cas a aquest departament que doni facilitats per a la gestió de les universitats espanyoles. També que no els obliguin a fer coses que en algunes universitats no tenen per què anar bé.

Al marge de les possibles reformes, els rectors veuen molt urgent no només el finançament suficient dels campus universitaris, una tasca que correspon als governs de les comunitats autònomes, sinó també acabar amb les restriccions en la convocatòria de places de professors en les universitats, la taxa de reposició es manté en el 10 %, i que competeix a l’Administració General de l’Estat. Aquesta qüestió està afectant a la universitat i a la carrera acadèmica de molts centenars de joves investigadors i docents. Els rectors han demanat al ministeri que els permeti captar més personal a temps complet respectant el sostre de despesa imposat pels governs autonòmics.

El president dels rectors creu que el 2014 serà més difícil econòmicament per al sistema universitari espanyol que el 2013, tot i que espera que el sistema universitari sigui capaç de respondre-hi bé. L’any 2014 serà un any igual de difícil econòmicament que l’any 2013, la qual cosa significa que serà més difícil encara per al sistema universitari. No obstant això, en la mesura que sàpiga respondre la universitat a aquesta situació, més reforçada sortirà de la crisi.

Una idea que té Wert al cap és fer una cosa semblant al MIR per al professorat que estaria dins de l’estatut del Professorat que és una de les altres coses que vol fer el ministre.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació