Enric I. Canela

Avui s’ha celebrat, organitzat per l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP), el seminari El personal docent i investigador a Catalunya. Mobilitat, atracció de talent i sistemes retributius.

Durant el seminari s’ha presentat un estudi que explica que els sous dels professors universitaris a Catalunya estan a un bon nivell comparats amb els d’altres països desenvolupats. Ara bé, això només val per al 50% del professors, els que tenen més bons contractes. L’altra meitat viuen una realitat molt diferent. Aquest dilluns han aprofitat per denunciar el que consideren retribucions de misèria i una precarietat extrema.

Un catedràtic guanya a Catalunya uns 6.500 euros bruts mensuals. En comparació amb 28 països, la gran majoria de l’OCDE, se situaria en cinquena posició. En altres categories, com la de professor lector, el sou brut mitjà és d’uns 3.300 euros, la novena posició en la mateixa escala internacional.

Aquestes xifres, però, deixen fora aproximadament la meitat dels docents i investigadors. Com els que tenen contractes d’associats o beques postdoctorals, que fan recerca i imparteixen classes. Malgrat estar treballant en les màximes institucions educatives, parlen de misèria i precarietat, tant pel sou com per la durada dels contractes. Aquest col·lectiu manifesta que es troba en situació precària cobrant sous que van dels 300 euros per una jornada a temps parcial als 1.300 bruts per una de completa.

Podeu també llegir el breu resum fet per Orladiari: Els salaris dels catedràtics de les universitats catalanes, entre els més alts dels països de l’OCDE.

4 respostes a “El salari del professorat universitari de Catalunya”

 1. a 15 gen. 2014 a les 6:51 Jordi Barbé

  Ara mateix he consultat el PDF que està penjat a la xarxa de la UAB i que recull el sou dels catedràtics d’universitat. La dada pel curs 2013 és de 43.481,13€, excepte que hagi un error (cosa que dubto!). Òbviament en aquest valor no estan contemplats factors com els diversos trams, trienis, etc. Crec que seria adequat que per part de qui correspongui a nivell de competències s’expliqués aquesta diferència de valors amb respecte el que surt dels 6.500 euros/mes x 12 mesos a la vegada que també s’informa a l’opinió pública que dels 43.481,13€ una part significativa són complements “ad hoc” que no es cobraran a la jubilació al igual que els atres factors (diferents trams, etc). Si no es fa aquesta “pedagogia”, la societat civil pot tenir una idea certament errònea de la situació.

 2. a 15 gen. 2014 a les 8:45 Enric I. Canela

  Jordi,
  Tens tota la raó. Jo ja vaig contestar un al Twitter. Un problema és que aquest document, molt interessant, no s’ha fet públic. Ahir no hi era al web de l’ACUP.

 3. a 16 gen. 2014 a les 10:54 joaquin gonzalez

  Jo com a catedratic amb els maxims de trienis, sexenis i quinquenis no cobro 6500 euros bruta al mes. Igual quan em jubili…

 4. a 16 gen. 2014 a les 11:22 Enric I. Canela

  Sense les reduccions de la Generalitat els hauries de cobrar si tens tot.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació