Enric I. Canela

El Govern aprova l’estratègia de recerca i innovació per a l’especialització intel·ligent de Catalunya (RIS3CAT) per ajudar al creixement econòmic i la creació d’ocupació.

Estic sorprès perquè jo he participat en algunes reunions relatives al paper de les universitats en la RIS3CAT. En cap moment recordo que em diguessin que es coneixien els diners que ens podrien tocar. Entenc que això és una proposta que es fa a Madrid, que ha de dir la seva, mana bastant, i Brussel·les. Intentaré saber com està això.

El que és important és que els diners no es llencin en finançar estructures com el Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) que no serveixen per a res. Si s’aposta per incloure l’ocupació qualificada i altament qualificada, parlem-ne.

La RIS3CAT, que és el resultat de més d’un any de treball interdepartamental, s’emmarca en l’estratègia Catalunya 2020 (ECAT 2020), un full de ruta del Govern per reactivar l’economia i reorientar el sector productiu cap a un model econòmic més intel·ligent, més sostenible i més integrador.

La Comissió Europea exigeix que l’especialització intel·ligent sigui una condició prèvia per a les inversions en recerca i innovació cofinançades amb fons europeus. Els estats membres i les regions han de detectar les seves potencialitats i concentrar els fons europeus en les activitats econòmiques que realment tinguin capacitat de transformació del territori.

La RIS3CAT, una oportunitat perquè Catalunya té una economia molt internacionalitzada, altament exportadora i amb un dens teixit empresarial i industrial que, malgrat la crisi, està en procés d’adaptació als canvis de l’entorn global. A més, Catalunya s’ha consolidat, en els darrers anys, com a pol de coneixement i de recerca d’excel·lència a Europa. La RIS3CAT suposa una oportunitat perquè el país connecti el sistema de recerca i innovació amb el teixit productiu.

Catalunya rebrà, en el període 2014-2020, 1.980 milions d’euros del FEDER i del fons social europeu, un 44% més que el que va rebre entre el 2007 i el 2013. Amb la RIS3CAT, el Govern ha definit les regles de joc perquè siguin els actors econòmics els que determinin l’especialització futura de Catalunya mitjançant grans apostes concretes d’inversió en recerca i innovació, sectorials i territorials, que tindran el suport dels fons europeus.

En els mesos vinents, el Govern presentarà la RIS3CAT a la Comissió Europea, elaborarà els programes operatius dels fons europeus i concretarà els instruments de la RIS3CAT en diàleg amb els agents del sistema de recerca i innovació, les empreses i l’Administració local.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació