Enric I. Canela

Pere Pardo, director de l’Agència de Gestió d’ Ajuts Universitaris i de Recerca (Agaur), ha comparegut a la Comissió de Polítiques de Joventut del Parlament.

Ha dit que Catalunya té un 14,5% del total d’universitaris de l’Estat, però rep el 11,1% en beques. Ha dit que els llindars que estableix l’Estat per obtenir una beca no s’ajusten a la realitat catalana, de manera que el Govern va decidir impulsar en el curs 2010-11 un model propi de beques amb les Equitat – que busquen compensar l’augment del preu de les matrícules a Catalunya en funció de la renda – i les d’Excel·lència. També ha reiterat la petició a l’Estat que traspassi a la Generalitat la gestió i el desenvolupament d’aquestes ajudes, en compliment d’una sentència del Tribunal Constitucional de 2001 que així ho autoritzava.

També ha comparegut el secretari d’Universitats i Recerca de la Generalitat, Antoni Castellà, que ha centrat la seva intervenció en l’accés dels joves a la universitat i ha explicat que els dos pares del 60% dels estudiants no disposa d’estudis superiors, la qual cosa evidencia la consolidació de la funció d’ascensor social de les universitats públiques. Un altre indicador que reflecteix aquesta funció d’ascensor social del sistema públic universitari és que, segons l’OCDE, a Catalunya el 45% de les persones d’entre 30 i 34 anys té una titulació superior – grau universitari o cicles formatiu superior. Això supera l’objectiu del 40% marcat per l’Estratègia Europa 2020, i situa Catalunya per davant dels Estats Units, Suïssa, França o Bèlgica, i per darrere de Corea , Canadà , Israel , Noruega i Irlanda, entre d’altres.

Són dades del curs 2012-2013, que també reflecteixen que el 18,9 % dels casos els dos progenitors tenen carrera universitària i en el 21%, un dels pares té estudis.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació