Enric I. Canela

Fa unes setmanes escrivia InKemia segueix trepitjant fort en l’economia del coneixement. He escrit d’Inkemia, del seu origen o branca de coneixement que és ara i de Josep Castells, diem que és la seva ànima.

Avui llegia que Inkemia reprèn l’operació per fer una nova seu a Parets. Fixeu-vos quin subtítol: L’empresa espera tenir 20 ‘start-up’ sota el seu paraigua l’any 2022. Ultima la posada en marxa de les filials al Brasil i Colòmbia. Inkemia havia comprat fa uns anys els terrenys, però va frenar la construcció per la crisi immobiliària.

Entre altres coses podeu llegir: Inkemia-IUCT va ser fundada el 1997 per tres professionals del món de la recerca que havien treballat fonamentalment en l’àmbit universitari a diferents països europeus i als EUA. La seva experiència els feia pensar que sovint la recerca més bàsica no estava orientada a donar resposta als problemes de la indústria i de la societat, i van creure que hi havia una veta de mercat. Així és que es van decidir a llançar una empresa que aportés un valor afegit a la indústria en el terreny de la recerca i la innovació.

Des d’aquest model inicial de prestadora de serveis en R+D, i malgrat que l’activitat original és la que continua aportant més ingressos, el negoci s’ha eixamplat. Inkemia-IUCT també fa projectes a mida per a altres companyies, participa en projectes europeus, presta serveis tecnològics, assessora altres empreses en matèria de R+D+I i ofereix formació, a més de participar en nous projectes emprenedors.

El denominador comú de totes les branques d’activitat és, segons Castells, el coneixement. El president del grup empresarial defineix Inkemia-IUCT com un negoci que treballa amb un únic producte, el coneixement, però que aquest s’explota per vies molt diferents.

Set anys després de la fundació, Inkemia-IUCT té 63 patents aprovades -87 més en procés d’avaluació- i ha desenvolupat 8 plataformes tecnològiques. Els seus clients provenen sobretot dels sectors químic, famacèutic i alimentari. La majoria es concentren al voltant dels dos centres de treball de la companyia: un 60% a l’àrea de Barcelona -la seu central és a Mollet del Vallès- i un 30% a la de Madrid -també té instal·lacions a Tres Cantos-.

Nascut gràcies a tres professionals del món de l’R+D, aquest grup de pimes va generar interès a l’Escola Sant Gervasi, que es va convertir en màxima accionista (sobre un 40%). La resta es reparteix entre un grup de directius i comandaments de l’empresa i inversors externs. La societat matriu cotitza al MAB.

Una resposta a “Inkemia-IUCT vol tenir 20 start-up el 2022”

  1. […] el darrer apunt Mind the Byte vola alt) i també del grup InKemia IUCT (veure el darrer apunt Inkemia-IUCT vol tenir 20 start-up el 2022). Dos empreses diferents però de les que jo dic: […]

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació