Enric I. Canela

La secretaria de Estado d’R+D+i, Carmen Vela, va fer una intervenció a València, i va dir que l’estratègia sobre innovació a Espanya s’ha dissenyat «mirant a Europa», en concret, al programa Horitzó 2020.

El que no va dir és que es va fer mirant a Europa i procurant no fer el mateix. Si no fos per la ruïna a la que ens porten, seria un magnífic acudit.

Carmen Vela va destacat que el primer bloc de l’estratègia sobre innovació són les persones. «Hem de ser capaços de crear talent i emprar després». Aquest repte permetrà «fer més fàcil el pas de la recerca a la innovació». A més, la secretària d’Estat va incidir en què la base del programa ha de ser la «excel·lència». «S’ha de deixar de parlar de recerca bàsica i aplicada , les dues són imprescindibles», va apuntar. «Hem de ser capaços de generar coneixement i que sigui de qualitat», va afegir.

El paper de l’empresa. Vela va detallar que en països com el Japó, el 80% de la R+D ve del sector privat. L’objectiu de la Unió Europea és assolir el 66,6 %. «Espanya no arriba al 50 %». Per arribar a aquesta fita, la secretària d’Estat va recomanar l’ús d’eines que l’Administració posa a disposició de les empreses com els crèdits del CDTI, que per a aquest 2014 té pressupostat un total de 1.100 milions d’euros. Pel que fa a les subvencions, va assenyalar que «són bones per a les empreses, però sempre que aquests diners serveixi per catalitzar accions».

Horitzó 2020. Vela ha destacat que el programa europeu Horitzó 2020 encara no és prou conegut per les empreses espanyoles. No obstant això, és una font d’oportunitats per a aquest país. Amb 80.000 milions d’euros de pressupost, l’objectiu de l’Administració és que Espanya «pugui portar-se» el 9,5 % d’aquest import. «Volem que el 10 % de les propostes estigui coordinat per agents nacionals», va dir. «Aquesta xifra suposaria un gran retorn per a nosaltres perquè significa fer ciència i innovació amb majúscules».

Jo no m’explico com es pot anar a dir res de tot això després de fer una política com la que fa el Partit Popular. El conte de la lletera, però la lletera només badava, aquests remen endarrere.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació