Enric I. Canela

El dijous apareixia un article al diari El País titulat Las universidades pierden 1.400 millones en tres años. L’article es basa en un informe elaborar per Comissions Obreres: La evolución de los presupuestos de las universidades públicas (2010-2013).

Com sempre, les dades pressupostàries, és un document que indica moltes coses, però indueix a error. Així, l’article del diari El País indueix a grans errors. La proporció en què baixa el pressupost no reflecteix les tensions que pugui provocar aquesta baixada. Si baixen els fons que provenen de la recerca, és un desastre que no afecta a la nòmina. Així una universitat amb molts recursos de recerca, si li treuen aquests diners, la nòmina no se’n ressentirà, mentre que una disminució menor en una universitat sense ingressos de recerca, es a dir que afecti altres capítols, pot provocar que no es pagui la nòmina.

Per altra banda, el document base, el de Comissions Obreres, fa una anàlisi global per comunitats. És interessant veure que a Catalunya la disminució en la transferència de la comunitat autònoma és la més alta, però la disminució d’ingressos per part de les universitats no és el més elevat. Això és així perquè gran pujada del preu de les matrícules és la més gran.

Tot plegat mereix una lectura pausada i amb més informació. La lectura del diari és molt més política que la de l’informe de comissions obreres, que em sembla molt seriós. Les conclusions, excel·lents.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació