Enric I. Canela

Llegia que el IV Congrés Universitari Català (CUC), que abordarà el futur de la universitat catalana, arrencarà el 9 de maig a l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) amb una jornada preparatòria en què es faran públics els ponents que protagonitzaran els sis eixos de treball del congrés, que s’allargarà fins al novembre, el mateix mes en què està previst convocar la consulta sobiranista i reflexionar sobre la situació. Diu que va començar a caminar al novembre del 2010.

Ho ha anunciat aquest dimarts en la presentació del Congrés l’exrector de la UPC, Josep Ferrer, amb el president de l’IEC, Joandomènec Ros, el director de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona (ETSAB), Jordi Ros, i el president de la Fundació Justícia i Pau, Arcadi Oliveres.

Els eixos de reflexió que plantejarà al Congrés seran la docència, la funció social, el finançament, la governança, la recerca i la transferència, la docència i el professorat, sobre els quals els professionals seleccionats per a cada temàtica elaborar ponències amb l’ajuda de grups de treball, i també podran incloure aportacions de particulars.

La iniciativa, impulsada des Tribuna Universitària, neix de l’assemblea de professorat que va reunir al febrer de 2013 a més de 200 persones al Convent dels Caputxins del barri barceloní de Sarrià, en homenatge a la trobada de 1966 en què es va constituir el Sindicat Democràtic d’Estudiants de la Universitat de Barcelona (SDEUB), i pretén recuperar el debat universitari.

Doncs van malament. M’estranya que el president de l’IEC es fiqui en això sense haver parlat amb els rectors. Això no és un congrés científic. Caldria tenir present els precedents i la importància que varen tenir el primer i segon congressos. El tercer, celebrat l’any 1978 amb el patrocini dels òrgans de govern de les universitats catalanes, no va ser gaire transcendent.

Bé, ja s’ho faran.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació