Enric I. Canela

Ahir no vaig escriure res al bloc. Va ser cosa de la notícia que ara referencio: La UB investeix doctor honoris causa el president de l’Equador, Rafael Correa. Va ser al vespre i després vam tenir un senzill sopar. És un cap d’estat i calia honorar-lo de forma adient.

No faré cap descripció de l’acte, la notícia de la UB ho recull magníficament. Va durar més del que és habitual perquè tots els discursos van ser més llargs, però van ser bons i també de caràcter molt polític. El president Correa ha fet una revolució en el camp de l’educació, però també en altres camps i la seva ideologia, impregnava tot el discurs. Comparteixo moltes coses, però altres no les veig clares. Les idees les veig bones, però en alguns casos poc aplicables si els comportaments humans no són perfectes. En tot cas, els plantejaments sobre educació i R+D, bo de debò.

Vaig tenir l’oportunitat d’intercanviar alguns plantejaments amb responsables d’allà, i bé. Alguna cosa farem junts.

Equador ha concedit a la UB el reconeixement d’Universitat d’Excel·lència, primera i única distinció d’aquest tipus que rep una institució de l’Estat espanyol. El programa de beques Universitats d’Excel·lència atorga finançament complet per a estudiants equatorians residents dins i fora del país que vulguin estudiar en una de les 175 millors universitats del món. La UB passarà a formar part d’aquesta llista, cosa que facilitarà l’arribada d’alumnes de l’Equador a la UB, i es reforçarà així la seva presència a Llatinoamèrica.

Al matí s’havien signat uns convenis amb Equador. La UB incidirà directament en projectes universitaris del Govern de l’Equador, concretament en l’impuls de polítiques acadèmiques en quatre universitats: la Universitat de Yachay, a través de la recerca aplicada i el desenvolupament del talent; la Universitat Regional Amazònica IKIAM, on aportarà solucions per implementar un observatori de recerca i per enfortir el projecte curricular; la Universitat de les Arts, on es treballarà en el desenvolupament crític i social dels professionals de l’art, i la Universitat Nacional d’Educació, en què s’incidirà en la formació dels professionals del sector de l’educació.

Per altra banda, la UB, la Complutense de Madrid, l’Autònoma de Madrid i la UNED oferiran 2.200 places en conjunt de programes de màster a docents de batxillerat de l’Equador, en una primera edició que començarà el 30 de juny d’aquest any. Aquests programes de màster estan dirigits als docents que imparteixen classe a Equador en el sector públic del nivell de batxillerat.

2 respostes a “Bons acords entre la UB i el govern de la República de l’Equador”

  1. […] contrast després de conèixer la política educativa del govern equatorià. Uns centenars d’estudiants han de retornar diners al ministeri. No sé perquè he pensat en […]

  2. […] de l’Estat espanyol al món. De fet, el 23 d’abril de 2014, en el mateix acte de la Investidura Doctor Honoris Causa per la Universitat de Barcelona del president de la República d…, va tenir lloc a Barcelona la signatura del conveni entre el ministre d’Educació […]

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació