Enric I. Canela

Haig de felicitar molt sincerament al rector de la UPF pel seu valent plantejament.

Llegia que el rector de la UPF, Jaume Casals, ha explicat que està treballant per establir un accés únic al centre a partir del curs 2015-16 a través d’un grup pilot. Assegura que el Govern és sensible a la iniciativa.

Vol implantar uns estudis “plantejats amb la capacitat d’anar-se’n especificant a mesura que van avançant i no des del primer moment”, en els quals els estudiants puguin decidir amb l’ajuda dels tutors i de les assignatures que van cursant.

Vol que un estudiant opti per la UPF perquè vol anar a aquest centre sense que hagi decidit encara la carrera que vol estudiar: “És una decisió personal que es pren millor a la universitat que no discutint amb els amics als 14 o 15 anys, o escoltant d’una certa manera a la família”.

Vol que el seu centre s’assembli a Harvard o Rotterdam, que són atractius en el món per ells mateixos.

Bé, suposo que els que vulguin fer Biologia Humana no es confondran amb els d’Economia, crec que parla d’estudis propers. M’agradaria saber molt més d’aquesta idea que, d’entrada m’interessa molt. No és que cregui que en una universitat com la UB hem de plantejar això, no és el mateix, però si m’agrada el model centrat en àrees i fora del sistema d’accés de la selectivitat.

Vol dir que optaria la UPF per desmarcar-se de les proves d’accés comunes i que el Govern és sensible? No ho sé, però tal com són les proves és una bona idea. Tanmateix, els rectors van expressar la seva voluntat de continuïtat, amb el Govern (llegiu Una possible selectivitat amb el català fonamental, aleshores Casals no era rector), i, si jo ho he entès bé, amb aquest sistema això que diu el rector de la UPF no és possible. Ja sabeu, el que em seguiu, que no crec en aquestes proves d’accés i per això penso que el rector de la UPF està obrint una línia de treball molt interessant.

També ha dit que en relació amb la millora del finançament, Casals ha avançat que ho està negociant amb el Govern per compensar al centre pels seus resultats en recerca i internacionalització: “Espero que el tipus de finançament que ens proposarà reconeixerà a la UPF i donarà resposta a les prioritats del Govern”.

També impulsarà el mecenatge. Més enllà dels exalumnes, la UPF buscarà finançament a través del mecenatge de particulars, de manera que persegueix que el centre sigui un estímul per atraure’ls, si bé ha advertit:

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació