Enric I. Canela

Un article que analitza un aspecte que és clau per a les universitats de la societat del coneixement, l’economia del coneixement, nou en l’economia del segle XXI. L’article és Hacia la cuarta misión de las universidades: su dimensión urbana en entornos regionales activos.

Parla d’Enrico Moretti (La Nuova geografía del lavoro, 2013) i diu que exemplifica la importància del territori en relació amb el capital humà i el coneixement amb una frase “nel panorama económico attuale non conta tanto che cosa fai o chi consci, ma dove vivi”.

Una de les coses que diu és: Ciutat universitària o ciutat amb universitat? Les universitats tenen la possibilitat d’estar a la ciutat o de ser de la ciutat, mentre les ciutats poden ser universitàries o senzillament contenir universitats. De les quatre possibilitats dibuixades, la segona (universitat de la ciutat) i la tercera (ciutats universitàries) conformen l’escenari de convergència ideal de gran potencial. Les altres dues (universitat a la ciutat i ciutats amb universitat) no deixen de ser situacions que fan referència a dinàmiques passives, d’un gran impacte en alguns casos, però passives.

Interessant recordar Richard Florida i la seva anàlisi de les megaregions, que parla de Barcelona. Per cert, d’això en sap molt el candidat al Parlament Europeu per CiU Ramon Tremosa

Hi ha temes que hem d’analitzar a fons universitats amb el territori. L’encaix amb el territori i com podem guanyar ambdues parts i, especialment, el conjunt del país. Sumem que hem de canviar els models de mesura de la qualitat de les universitat, l’impacte de les universitats al país i fugir d’aquesta bogesira, diria negoci, dels rànquings per encàrrec.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació