Enric I. Canela

Fa uns dies escrivia Patentar sense diners no és viable en el que em feia ressò de l’article Patents internacionals: Catalunya perd una oportunitat d’acostar-se a Europa del Bloc de l’IEC. Allà explicava una sèrie de coses sobre l sistema de patens dels Països Catalans i els comparava amb la resta del món.

Avui llegeixo un article del diari El País que tracta de les patents a l’Estat espanyol (Cae el registro de patentes españolas). Diu que per quart any consecutiu, Espanya va sol·licitar menys patents que l’any anterior. En aquesta ocasió, 3.133 (-6,78%), segons les dades de l’Oficina Espanyola de Patents i Marques (OEPM) analitzats per l’escola de negocis Online Business School a El sistema de patents 2014. L’anàlisi que jo comentava l’altre dia és de l’IEC i aquest d’OEPM

Diu que els principals sol·licitants de patents mundials amb origen a Espanya van ser el Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC), la Universitat Politècnica de Catalunya, Telefónica, el Servicio Andaluz de Salud, Consorcio Abengoa, Universidad de Sevilla, Universidad Politécnica de Valencia, Alstom Wind, Universidad Politécnica de Madrid i la Universidad de Granada.

Això no lliga amb les dades de l’IEC que citen la UB. Ho haurem d’investigar. En tot cas, no és gens brillant tot plegat.

2 respostes a “Menys patents i més dependència”

 1. a 06 juny 2014 a les 8:37 Llorenç Arguimbau (OR-IEC)

  Benvolgut Dr. Canela,

  Respecte a la divergència en les dades de la Universitat de Barcelona (UB), la informació de l’OR-IEC estudiava el període 2004-2013 i només tenia en compte els sol·licitants amb seu a Catalunya. A més, a la base de dades internacional de patents, la UB consta de diferents formes (per exemple, en català i en castellà), fet que pot perjudicar-la si no es fa una anàlisi acurada de les dades primàries.

  Resto a la seva disposició per qualsevol pregunta o comentari.

  Salutacions cordials,

  Llorenç Arguimbau (OR-IEC)

 2. a 08 juny 2014 a les 12:05 Enric I. Canela

  Moltes gràcies. Feu una gran tasca. Era conscient de la primera causa, menys de la segona.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació