Enric I. Canela

El dia 19 l’Observatori del Sistema Universitari (OSU) va publicar l’informe El cost d’estudiar a Europa. No faré un resum del que diu l’informe. És molt curt i es pot llegir molt bé.

Destacaré, pel que fa al gra, que diu que en euros corrents, el preu mínim dels estudis de grau a Catalunya sols és superat per 1 estat (Irlanda) i 2 de les 4 regions d’un altre (Irlanda del nord i Gal·les).No cabo d’entendre perquè indica que el cost mínim d’Anglaterra és zero euros. Pel que jo sé, és més car que a Catalunya, tret que tinguis beca, és clar.

A paritat de poder adquisitiu, Espanya (i, particularment, Catalunya) es converteix en el 6è país on els preus màxims dels estudis de grau són més cars dels 32 estats europeus, darrera del Regne Unit (excepte Escòcia), Eslovènia, Irlanda, Hongria i Letònia.

Respecte als màsters, és interessant veure que a la gran majoria dels països estudiar un curs de màster costa el mateix o molt poc més que estudiar un curs de grau. Espanya (i, particularment, Catalunya) es situa entre els 7 estats on els estudis de màster són substancialment més cars que els de grau. A Catalunya el preu màxim d’un curs de màster és un 44% més car que el màxim d’un curs de grau. Al conjunt d’Espanya, un 67%.

Espanya i, particularment, Catalunya, es troben en les posicions 7 i 4 entre els països on el preu mínim requerit per estudiar un màster és més car.

El tema de les beques és per plorar. El sistema que tenim a casa nostra és, malgrat les beques de la Generalitat, destructiu per a les famílies amb pocs recursos perquè la misèria de les beques i les poques que hi ha no cobreixen el cost d’oportunitat.

Vivim en un estat que és socialment molt injust i per al que el talent no val res. Catalunya, espoliada, poc hi pot fer.

Algunes coses del recull de premsa:

2 respostes a “El preu del grau a Catalunya és dels més cars d’Europa”

 1. a 24 juny 2014 a les 8:04 Josep

  Això que comentes és important, perquè cal veure com afecta aquesta qüestió a la internacionalització del sistema català. D’altra banda, s”hauria de relacionar preu amb la qualitat de l’oferta. Pot passar que amb preus elevats hi hagi major atenció a la qualitat. S’haurà de mesurar si la bona oferta té capacitat per fer guanyar prestigi a la que no ho és tant o a l’inrevés, que l’oferta de menor qualitat arrossegui la bona cap a quotes de menys prestigi. En tot cas, el que apuntes és preocupant.

 2. a 24 juny 2014 a les 7:40 Enric I. Canela

  Josep,
  La meva opinió és molt negativa. Crec que l’error el pagarem car.
  De fet l’any passat vam caure en el rànquing de ciutats atractives pels preus. Els preus són mes alts per compensar la devallada de finançament de la Generalitat. O sigui que en realitat menys recursos. Més qualitat gracies a això? No.
  Hem baixat una mica en matrícula de màsters.
  Records

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació