Enric I. Canela

Llegeixo que l’informe Cotec (Informe Cotec 2014: Tecnología e Innovación en España, presentat avui i encara no penjat al web de COTEC) denuncia la manca d’inversió pública en innovació, la més baixa dels països europeus. Madrid, Catalunya, País Basc, Comunitat Valenciana i Andalusia representen el 77% de la despesa total en R + D de l’Estat.

La crisi que s’està vivint a l’Estat des de 2007 té inevitables conseqüències per al sistema espanyol d’innovació, encara que no són igualment intenses per a tots els agents i sectors, sent el sector públic el més castigat. La despesa en R + D executat el 2012 equival al 1,3% del PIB, enfront del 1,36% de 2011, fet que suposa tornar a nivells inferiors als de 2008, tot i la contracció del PIB espanyol.

Segons les dades de l’estudi, es mantenen les diferències entre les despeses en R + D + I d’Espanya amb els de la resta de països de referència. Així, mentre que el 2010 la diferència entre Espanya amb l’OCDE i la UE era de 0,94 i 0,51 respectivament, el 2012 la distància va augmentar al 1,10 i 0,66 respectivament. La despesa en R + D executat a Espanya el 2012 va ser de 13,392 milions d’euros, és a dir, que va disminuir en un 5,6% respecte a l’any anterior, quan la despesa es va situar en els 14,184 milions d’euros. El director general de l’Fundació Cotec, Juan Mulet, ha dit que és la caiguda més intensa des que va acabar el cicle de creixement, que després d’una dècada d’augment continuat, es va començar a reduir dràsticament a partir de 2009.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació