Enric I. Canela

Doncs m’he equivocat en les meves previsions(veure Ara toca parlar de la reforma als consellers autonòmics). Només els governs d’Astúries i el País Basc s’han mostrat contraris al decret que ha presentat el ministre Wert per permetre que les universitats triïn entre graus de tres anys i de quatre anys. Jo pensava que l cosa estaria dividida políticament, però no. Molt millor.

El secretari d’Universitats i Recerca, Antoni Castellà, ha dit que “Catalunya sempre ha reivindicat que va ser un error per al sistema universitari haver d’adoptar la mateixa quantitat de crèdits per grau quan en la majoria de països hi havia flexibilitat: en la majoria són de 180 crèdits”. Castellà considera que “és un avenç en autonomia per a les universitats catalanes, amb un sistema molt orientat a la recerca, ja que és una oportunitat per internacionalitzar-se”. En el sistema català, el 30% dels estudiants són internacionals i en doctorat s’arriba al 40%, mentre que en graus s’està al 4%. “Creiem que una de les limitacions era no estar homologat a la majoria de sistemes europeus. Això permetrà que cada universitat pugui decidir”.

El problema, com deia el rector de la UB, Dídac Ramírez, (veure Graus de 180, a quin preu el màster?) serà, quan s’adopti aquest sistema, el preu. Castellà diu que no serà més car. Astúries i el País Basc han criticat justament aquest punt ja que estudiar un màster és molt mes car i hi ha menys beques.

Castellà diu que no es contempla canviar el preu del crèdit ECTS i que considera que els graus que haurien de passar a tres anys no són les antigues diplomatures, sinó graus de recerca com química, física o matemàtiques, on els tres primers anys podrien ser més bàsics i després el màster enfocat a la recerca. Jo crec que aquesta distinció no és correcta. Són enfocaments diferents. Com passa al Regne Unit.

Torno a recomanar que tots els graus (siguin de ciències o de lletres) i màsters tinguin el mateix preu, gratuït o el menor possible, per als estudiants catalans (mitjançant ajuts)

Una resposta a “Els governs autonòmics ja s’han pronunciat sobre la reforma universitària”

  1. […] àmpliament de les propostes de decret que ha preparat l’equip del ministre Wert (veure Els governs autonòmics ja s’han pronunciat sobre la reforma universitària, Wert accepta allargar el termini per opinar sobre els decrets de reforma i Wert i ginós, entre […]

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació