Enric I. Canela

No puc obviar parlar del 2014 Academic Ranking of World Universities (ARWU), conegut popularment com a Rànquing de Xangai. Ho he fet ja (veure La UB torna a situar-se entre les 200 millors universitats al rànquing ARWU – Xangai i Les universitats ens mantenim malgrat les lleis i la manca de diners), però continua donant notícies.

No sé si és el sol d’agost, segurament no perquè és un agost bastant rúfol, o és alguna cosa més greu. Avui torno a llegir: Any rere any, després de la publicació de rànquings d’excel·lència acadèmica com el Times o el de Xangai, es repeteix una constant en la Universitat espanyola: cap institució acadèmica apareix entre les 200 primeres del món. Notícia equivocada, naturalment, però que uns i altres copien. Equivocada, mal control de qualitat, perquè tot seguit diu: La passada setmana es publicava la nova classificació elaborada per la Universitat Jiao Tong de Xangai i la primera universitat espanyola, la de Barcelona, apareixia en el lloc 151 d’aquest influent índex d’avaluació a nivell mundial. Ara si que no hi ha errada en la transcripció, és conceptual. La UB està dins del grups 151 – 200, no la 151, ja ho voldria jo ara. Bastant deplorable la còpia d’Ibercampus (Ninguna universidad española figura entre las 150 mejores del mundo), per plorar.

De totes formes, el que m’ha mogut a escriure i m’ha deixat estupefacte és el que ha dit Jorge Sáinz, director general de Política Universitària. Imagino que deu tenir dades que jo no tinc o fer servir un rànquing que desconec. Diuen que ha dit a la Universidad Internacional Menéndez Pelayo de Santander (UIMP), en l’acte d’inauguració de la XIV Aula de Verano Ortega y Gasset. Iniciación a la Universidad que “la universitat espanyola és una de les millors d’Europa” i que té “departaments de luxe, comparables amb els millors del món”.
Ha dit que no calia fiar-se molt dels rànquings, en referència al de Xangai. Puc estar-hi d’acord en relativitzar-los i acceptar les bondats de la universitat de l’Estat, crec que tenen un biaix anglosaxó, el món que vivim és aquest.

Ara s’ha d’anar amb compte per no caure en el “són boníssimes però no publiquen en les millors revistes, deuen tenir mania a Espanya”.

Diu El Mundo que aprofitant la seva presència a Santander, ha assegurat que el departament de Matemàtiques de la Universitat de Cantàbria està “entre els 10 millors del món i es pot comparar amb el de Cambridge o el d’Oxford” (2 i 3). Francament, se m’ha escapat aquest detall. Caldria que hagués donat alguna dada. Sense discutir la qualitat que pugui tenir aquest departament, l’afirmació em sona a una barbaritat.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació