Enric I. Canela

Aquest curs els preus de les matrícules no pujaran. Ja ho sabíem. Tanmateix, Antoni Castellà, secretari d’Universitats i Recerca, ens ha dit que el Govern els mantindrà congelats durant un temps llarg, de manera que els estudiants seguiran pagant les mateixes tarifes que en el curs passat, establertes a través d’un sistema creat en funció de la renda.

Diu que fins 2012 tots els estudiants pagaven el mateix, independentment de la seva renda. Ara paguen més per accedir a la universitat els que tenen els recursos per fer-ho, cosa que permet que els alumnes vulnerables paguin menys. Castellà confia poder ampliar les bonificacions en el preu de les matrícules universitàries a mesura que millori la situació financera de la Generalitat

Toni Castellà ha criticat que l’Estat no hagi canviat el sistema de beques d’accés a la universitat, que provoca que molts alumnes quedin fora i hagin de ser rescatats per les comunitats, cosa que comporta una gran deslleialtat.

Castellà ha dit que aquest any es mantindrà el pressupost per segon any consecutiu, i ha destacat que el sistema universitari català ha aconseguit sortir de manera molt robusta de la crisi, principalment per l’esforç del conjunt de la comunitat universitària. Hem passat el pitjor. Ha servit per fer reformes internes necessàries i captar professors de talent, ha afegit, i ha destacat que Catalunya té un sistema universitari i de recerca molt potent i de referència internacional.

La veritat és que discrepo bastant del secretari d’Universitats i Recerca. Ell està al Govern i diu el que, suposo, ha de dir, però dir que “el sistema universitari català ha aconseguit sortir de manera molt robusta de la crisi” no és cert. Està absolutament desfet i el que s’havia aconseguit no es recuperarà en anys. Tampoc crec que el nostre sistema universitari sigui cap referència internacional.

2 respostes a “Un sistema universitari i de recerca molt potent i de referència internacional”

 1. a 22 ag. 2014 a les 5:36 Xavier Villalba

  Enric,
  No hi ha ni un mot de veritat. No sé si és wishful thinking, ignorància o pur cinisme, però el cert és que tenim un sistema universitari desfeti i, el que és més greu, deprimit. D’altra banda, ja cal que ens calcem: si amb la retallada en inversions estem (segons Castellà) de conya, no cal que anem demanant….

 2. a 22 ag. 2014 a les 9:10 Enric I. Canela

  Xavier,
  Ho considero, com dic, un comentari polític, i, també, com dic, no el comparteixo.
  Tenim una situació gravíssima i crec que dir això és un error, des de la perspectiva del que opinem els que vivim a les universitats.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació