Enric I. Canela

Una notícia que no sorprèn (veure La potència científica de Xina). Xina ja ha arribat a la suma dels 28 països de la UE en inversió en recerca i desenvolupament, amb un 1,98% del seu PIB, segons les últimes dades de l’OCDE, corresponents a 2012 A més, la seva despesa en R+D porta una progressió notable i s’ha triplicat des de 1995, aconseguint, en termes absoluts, els 124.000 milions d’euros, o 223.000 milions si es mesura per paritat de poder adquisitiu (el sistema més adequat de comparar inversions), segons un informe publicat aquest divendres a la revista Science. Amb aquesta xifra total, la Xina segueix molt per darrere dels Estats Units (344.000 milions) i la UE (259.000 milions), però està ja per davant del Japó (115.000 milions).

Espanya, el 2012, va dedicar 6.393 milions d’euros a R+D (segons l’anàlisi pressupostari de la Confederació de Societats Científiques d’Espanya, Cosce), situant-se en una despesa del 1,3% del seu PIB, segons l’OCDE, el que suposa una disminució no menyspreable del seu màxim històric, 1,4% del PIB, aconseguit en 2010.

Podeu llegir l’article del diari El País o l’article Demystifying central government R&D spending in China de la revista Science.

La política a casa nostra fa que divergim del món competitiu. No hi té solució.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació