Enric I. Canela

Avui ha estat la inauguració del curs acadèmic a la UdL. El conseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, ha dit, referint-se a l’increment del preu de les matrícules (del curs passat no aquest) que el model de preus disposa d’una forta component redistributiva de manera que qui més paga és qui més recursos té i que no s’exclou a ningú.

Ha assegurat que els estudiants amb rendes altes paguen fins al 25% del cost de la matrícula i els que tenen rendes baixes disposen de descomptes de fins al 50% de manera que de mitjana global, els estudiants catalans només paguen el 20% del cost de la matrícula. Així mateix, ha explicat que en total, al curs 2012-2013, 61.000 estudiants van rebre algun ajut, i que al curs passat, aquesta xifra va pujar fins a més de 70.000.

Jo no sé que ha dit exactament el conseller, però jo tinc una diferència bàsica a això que he llegit. El cost de l’ensenyament universitari no és el cost de la universitat. No només ho penso jo, qualsevol de les anàlisis de costos publicades segueix el criteri de dividir la despesa entre les activitats que fa la institució. No entraré ara en detalls.

Tornaré ara a reivindicar que els preus de les matrícules hauria de ser el mateix per a tots els graus. Els preus dels graus varien entre 25,27 euros i 39,53 euros, segons una estranya classificació de cost. Els màsters que habiliten 41,17 euros i els altres 65,87 euros.

Per altra banda, el model de preus universitaris que tenim a Catalunya no és homologable a altres països europeus, tret d’Anglaterra. Jo accepto el model per l’ofec econòmic que patim a causa de l’espoli. El Govern no té diners i això no té solució però no com a model social.

Llegia fa uns dies que el conseller d’Economia, Innovació, Ciència i Ocupació de la Junta d’Andalusia va informar sobre les noves titulacions i preus públics dels ensenyaments universitaris. Va destacar que la Junta d’Andalusia torna a congelar els preus dels graus per a aquest curs 2014-2015 i redueix un 15 % les primeres matrícules dels màsters. Per tant, per a les titulacions de grau, el preu del crèdit es manté i serà de 12,62 euros en primera matrícula, mantenint-se en el mínim de la forquilla fixada pel Ministeri d’Educació. Per la seva banda, els màsters redueixen per segon any consecutiu el preu del crèdit, els que habiliten, 16,41 euros -abans 19,50 euros-i la resta 35,30 euros, i abans de 41,50 euros.

No té cap sentit que a Andalusia costi el grau entre la meitat i una tercera part que a Catalunya. Només s’explica amb un transvasament, comprovat, dels diners de Catalunya a altres llocs de l’Estat.

Il·lustro amb l’exemple del que va rebre la UB del Govern, euros corrents, l’any 2013 va rebre 14 milions d’euros menys que el 2007 i aquest any probablement en rebrà menys. La recaptació per matrícules s’ha doblat en aquests anys (2007 i 2013). El pressupost liquidat del 2013 fou inferior al del 2007.

Nosaltres no tenim les mateixes pagues que la resta de l’Estat. Torno a dir que tot ho podem explicar en termes d’espoli, no d’altra manera. Aquest any s’han congelat a Catalunya, si més no hem de continuar igual, i canviar a la baixa quan sigui possible. Els alemanys han eliminat les matrícules allà on les tenien.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació