Enric I. Canela

A la inauguració del curs acadèmic el conseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, ha dit que el rendiment acadèmic al conjunt de les universitats públiques de Catalunya ha passat del 69,5% entre 2004-2008, al 77% entre 2009-2012 i que aquesta millora de 8 punts es deu als canvis metodològics de l’entrada a l’Espai Europeu d’Ensenyament Superior (EEES) i a les modificacions de les polítiques de preus i beques que han incrementat els costos per a les repeticions i això fa que el nombre de crèdits matriculats s’ajustin a les expectatives d’aprovar dels estudiants.

També ha dit que malgrat les moltes mancances i dificultats el sistema universitari i de recerca de Catalunya és altament competitiu a tots els nivells i sobretot cap a fora. Ha destacat que aquest èxit s’ha assolit entre tots, perquè tenim la capacitat de generar consens i mantenir-lo estable per damunt de conjuntures polítiques, i aprofitant totes les oportunitats i esquerdes.

El conseller ha dit que s’ha aconseguit bastir un model propi, modern i europeu que si a més es pogués complementar amb la presa de decisions en llibertat arribaria molt més lluny, i sense fer mal a ningú.

Davant les dades de millora del rendiment acadèmic dels estudiants universitaris catalans, Mas-Colell ha remarcat que el nombre de matriculacions anuals s’hagi estabilitzat en 140.000 i també en 22.000 titulats en cicles i graus a les universitats públiques. A més, ha destacat que Catalunya, amb un 1,5% de la població europea, té el 2,4% de recursos competitius del setè programa marc; el 3% de producció en publicacions; el 3,4% de captació dels ajuts del Consell Europeu de Recerca; i el 7,4% de les millors universitats europees de menys de 50 anys.

Li donaré tota la raó al conseller en tot el que ha dit. Podem estar contents d’algunes coses que hem pogut fer gràcies a aquesta capacitat de mantenir el sistema estable malgrat les conjuntures. No ho diu ell, ho dic jo, també per algunes de les coses que es van fer quan ell va ser conseller del DURSI. Indiscutible. Si haig de ser més prudent amb altres coses. Per culpa del que no podem fer per manca de recursos i de legislació adequada, el sistema universitari està molt tocat. Les universitats necessiten ajut.

Per cert, la UB, que té més de 50 anys, és la primera universitat de l’Estat. Ser jove no és un mèrit. La primera universitat de menys de 50 anys és la 34 del món.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació