Enric I. Canela

Ahir, en la inauguració de curs a la Seu Vella de Lleida, el conseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, va fer ahir una crida a abandonar el “model funcionarial” del sistema universitari català per afrontar els nous reptes de l’educació superior.

Mas-Colell va demanar ser “ambiciosos i imaginatius” en qüestions com la contractació de professorat, ja que “fins i tot dins de les estructures legals actuals hi ha un marge molt ampli per a la contractació laboral”. “Realment ens faria falta tornar al model funcionarial?”, va preguntar a l’audiència.

El conseller va posar com a exemple el programa Serra Húnter de captació i retenció de talent a través del qual s’han convocat 75 contractes el curs 2013/14 després d’escollir entre 740 sol·licituds i 428 candidats, un 51% dels quals, estrangers. Mas-Colell va anunciar que el govern continuarà amb aquest pla.

Com a discurs està bé, portem un munt d’anys sense convocar res gràcies a la norma espanyola i la imaginació no la podem fer servir gaire perquè no tenim diners. Cada dia tenim un sistema més envellit.

Cal recordar que fa anys que s’està reduint el pressupost de les universitats. Davant la demanda de recuperar el pressupost el conseller Andreu Mas-Colell, en el mateix acte d’inauguració del curs acadèmic del sistema universitari català, va afirmar que, “tot i la millora general de la situació, les finances de la Generalitat no depenen de l’economia sinó que és una qüestió política”. Per tant, va descartar més diners per a les universitats, mentre el govern estatal retalli els ingressos al govern català. Ens avisa que ve la ruïna completa.

Avui, el conseller de la Presidència, Francesc Homs, ha avançat que els pressupostos del 2015 inclouran la paga extra dels funcionaris que al llarg dels últims anys ha estat eliminada. Aquesta decisió, segons ha explicat Homs, ha estat directament tramesa per part del president, Artur Mas, i de la vicepresidenta, Joana Ortega, al conseller d’Economia, Andreu Mas-Colell. Mas-Colell ja treballa en l’elaboració dels comptes per a l’any vinent.

El resultat comportarà més diners per a les universitats per cobrir aquesta paga, nosaltres més contents per recuperar la paga, però la mateixa ruïna. Si m’apuren encara és possible que es perdin diners ja que tal com estan les finances públiques és difícil recuperar la paga sense altres retallades.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació