Enric I. Canela

Això és una guerra idiota, la que mantenen el Ministeri d’Educació, Cultura i Esport, via la seva secretaria de Estat d’Educació, Formació Professional i Universitats, Montserrat Gomendio, i els rectors acompanyats del PSOE. Em sembla que perd i bé, el Ministeri.

La cosa és que la Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles (CRUE) assegura (2
3 i 4)que la quantia mitjana de les beques per alumne ha caigut un 10% des de 2012. Basen això en l’informe Dades bàsiques del sistema universitari espanyol. Curs 2013-2014 (Veure document)i de la Secretaria d’Estat d’Educació, FP i Universitats de 2014. Adverteix que no es tenen en compte els beneficiaris ni imports de les beques de col·laboració (de 6,3 milions d’euros en 2.005-8,9 milions d’euros el 2014).

El president de la CRUE, Manuel López, ha assenyalat aquest dijous que si bé la partida de beques i ajudes generals a l’estudi que recull el projecte de Pressupostos Generals de l’Estat per al 2015 ha augmentat unes dècimes percentuals, en passar de 1.411 milions d’euros en 2014-1413 l’any que ve, la realitat és que la despesa en aquestes polítiques ha caigut durant els últims anys.

Amb raó diu que podria ser cert, però que on ens hem de fixar és en el que realment es gasta, és a dir, en els pressupostos executats. En aquest sentit, ha assenyalat que el curs 2013-2014 va concloure amb 75 milions d’euros menys en beques, i que en els dos últims exercicis, la inversió en beques i ajudes ha caigut en 210 milions.

El vicepresident executiu de la CRUE, Juan Juliá, ha apuntat que els destinataris potencials de beques (que compleixen les exigències acadèmiques i de renda) han augmentat un 9% des del 2012, mentre que la quantia mitjana que percep cada beneficiaris ha caigut un 10%. Passa de 3.160 euros de mitjana en 2012-2824 el 2014, mentre que els becaris reals han augmentat un 5,4%.

Montserrat Gomendio a la comissió de Pressupostos del Congrés va intentar rebatre als rectors. (1
2 i 3) crec que sense èxit. Va dir que la partida destinada era la més gran de la història, però no va aportar cap dada ben elaborada (o no es recull). Si jo hagués hagut de respondre i tingués raó, hagués aportat quadres i dades. No serà perquè no tingui mitjans per fer-ho. Basant-me en les dades aportades per uns i altres, penso que no té raó la secretària d’estat. Les beques han caigut.

Cert que ha crescut la quantitat total, lleugerament, però la quantia mitjana ha baixat, cada perceptor ha cobrat menys, és la veritat. Què hi farem! Hagués costat tant portar un quadre ben fet i repartir-lo? Poc professionals.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació