Enric I. Canela

ICREA, la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats, va ser creada l’any 2001 com una fundació impulsada per la Generalitat de Catalunya i està regida per un Patronat.

Com ells mateixos expliquen, en els seus tretze anys d’activitat i a dia d’avui, ICREA ha contractat un total de 307 investigadors en especialitats molt diverses: un 28% en ciències de la vida i medicina, un 26% en ciències experimentals i matemàtiques, un 14% en ciències socials i del comportament, un 15% en humanitats i un 17% en tecnologia i enginyeria. A finals del 2013 ICREA compta amb un total de 245 investigadors.

Segons he agafat directament de Meridià, de l’IEC, per sectors institucionals, els investigadors ICREA es distribueixen a les universitats (46,5 %); els centres CERCA (42,4 %); els centres del Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) (7,8 %); i, per últim, altres centres de recerca (3,3 %). La distribució per grans camps científics demostra el predomini de Life & Medical Sciences (28,7 %) i Experimental Sciences & Mathematics (26,1 %). El Bloc Meridià també publica una estadística Investigadors de la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats (ICREA) per al període 2001-2013.

Ha tingut tres directors. El primer fou Salvador Barberà (gener 2001-abril 2004), catedràtica de la UAB, el succeí Enric Banda (maig 2004-juny 2007), professor d’investigació del CSIC, i actualment ho és Jaume Bertranpetit, catedràtic de la UPF. ICREA ha estat avaluada per Technopolis i ben avaluada.

És de gran interès veure la gràfica que mostra la distribució del percentatge que reben les grans universitats. Dèiem que un 46,5% dels investigadors està a les universitats. Les dades de la Memòria 2013 ens informa molt bé de com estaven les coses a final del 2013 (a la pàgina 16 comença). Destaca la UPF que té 43 investigadors ICREA i la segueix la UB que en té 38 (comptant l’Institut de Ciències del Cosmos – ICCUB). Les altres en tenen menys. La proporció mostra que la UPF aconsegueix moltes més.

És interessant veure com han anat les adjudicacions durant aquests anys. Són dades que he agafat directament de l’estadística del bloc Meridia. Suposo que estan bé.

Es veu com al 2008 la UPF millora de forma sorprenent la capacitat relativa de captació de la UPF. Bona tasca.

3 respostes a “La UPF líder en investigadors ICREA”

 1. a 09 oct. 2014 a les 11:06 Eduard Salvador Solé

  Felicitacions per aquest breu resum, força aclaridor.

  Per la part que em toca, voldria afegir que l’ICC, que el 2008 era, juntament amb l’IRB, l’institut català de recerca amb més ICREAs (11), no n’ha tornat a rebre cap més des de llavors. Es dona la circumstància que, com ens ha confirmat la Secretària d’Estat de Recerca, Carmen Vela, l’ICC està competint directament amb la Unitat de Recerca en Biologia Evolutiva de la UPF, on treballa en Jaume Bertranpetit, en la consecució del premi Severo Ochoa.

 2. a 09 oct. 2014 a les 5:11 Enric I. Canela

  Benvolgut Eduard,
  M’alegra que et sigui útil.
  Ja ho veus. La cosa està bastant clara.
  Records
  Enric

 3. […] privilegiada ja que fins el 2015 es va veure beneficiada en la concessió d’investigadors ICREA (La UPF líder en investigadors ICREA) en comparació amb el d’altres universitats i això té impacte. Aquests desviació ja va ser […]

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació