Enric I. Canela

Malauradament no vaig poder assistir. Una cosa que autènticament em fa il·lusió, que feia molta falta al país, què he reclamat. No sé fins on omplirà les meves expectatives perquè estem sense diners.

Ahir el conseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, va presentar el Programa Indústria del Coneixement. És un programa per afavorir el desenvolupament de noves empreses de base científica, en el marc de l’estratègia per transferir la tecnologia i el coneixement al sector empresarial. Aquest nou programa acompanyarà els projectes de prototipatge des de la fase inicial fins a introduir-los en el mercat gràcies a la mobilització de fons de 30 milions d’euros en 5 anys. L’objectiu del programa és estimular la creació d’empreses derivades de la recerca que es realitza des d’una universitat o un centre d’investigació, les anomenades spin-off, perquè

El Programa es basa en dos pilars que tenim com a país: l’alta productivitat científica i l’expertesa de l’Institut Català de Finances (ICF) en instruments de finançament i coinversió pública i privada. Catalunya amb l’1,5% de la població europea, té el 7,4% de les millors universitats europees de menys de 50 anys, capta el 3,4% dels recursos competitius del Consell Europeu de Recerca (ERC), entre altres indicadors. Pel que fa a les actuacions de l’ICF en l’àmbit de la inversió en capital, els 136 milions d’euros que hi ha compromesos fins a data d’avui han catalitzat una inversió de fins a 740 milions amb altres inversors.

El Programa Indústria del Coneixement consta de tres fases:

I. LLAVOR. Primera Fase de Valorització. Anualment es convocaran 40 ajuts de 25.000 euros destinats a la protecció del coneixement generat i a les primeres proves (preprototips).

II. PRODUCTE. Segona Fase de Valorització: Prova de concepte. Anualment es convocaran 15 ajuts de fins a 100.000 euros per prototipar la tecnologia o producte.

III. MERCAT. Fase de capitalització ‘early-stage’. S’obrirà una línia de préstecs de l’ICF dotats de 2 milions d’euros anuals per cinc anys. Una dotació econòmica destinada a l’inici de l’acció comercial i la producció, entre d’altres. Aquest finançament serà en règim de conversió pública i privada. En una primera fase, per cada euro aportat per inversors privats, l’ICF n’aportarà dos de crèdit.

La primera convocatòria del nou programa serà el 18 de novembre, en que es farà la crida per atorgar ajuts per a 20 llavors i 7/8 prototips. En la primera fase de valorització, l’ajut inclou un programa de formació i mentoratge, coordinat per la UC Berkeley en el marc dels acords subscrits pel Govern amb les universitats de Califòrnia. La UC Berkeley és l’encarregada de coordinar a la Costa Oest el programa de formació per a científics emprenedors que la National Science Foundation desenvolupa als EUA des de l’any 2011.

Podeu completar la informació.

2 respostes a “El Programa Indústria del Coneixement”

  1. […] uns dies publicava El Programa Indústria del Coneixement, un programa per afavorir el desenvolupament de noves empreses de base científica, en el marc de […]

  2. […] És tracta d’un article engrescador, mostra com les empreses spin-off de casa nostra es desenvolupen. Acaba dient: Les spin-off catalanes són encara flors d’hivernacle, i si volem tenir un jardí ben bonic, iniciatives com el Programa Indústria del Coneixement de la Generalitat són altament desitjables. Reguem les nostres empreses cada dia, si us plau. Doncs això. Del Programa Indústria del Coneixement ja en vaig parlar (veure El Programa Indústria del Coneixement) […]

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació