Notícies remenades


Enric I. Canela

Aquests dies no m’és gens fàcil escriure. Ahir no ho vaig fer perquè vam fer un petit sopar d’aniversari, jo feia anys, però tot i això no escric perquè el braç no el tinc bé. Tot i que escric amb la dreta i el problema el tinc a l’esquerre, no me’n surto prou bé. Res que segueixo treballant com si res no passés però tot em costa. També psicològicament estic una mica més baix. De totes formes no baixen la guàrdia. Per això, més que diferents articles faré un refregit de coses.

Ahir el diari El País, que ha decidit parlar de la universitat, publicava l’editorial Romper inercias. Parla d’endogàmia i poca mobilitat. L’altre dia en parlàvem a Una revisió de l’endogàmia. L’editorial crida per la reforma de la universitat. Una línia política.

Una altra notícia és la publicació de The 2014 EU Industrial R&D Investment Scoreboard. De les 2.500 empreses que més inverteixen en R+D, l’Estat espanyol en té 17, un 0,8 del món, cap entre les primeres 50. Europa en té 633. Catàstrofe en estat pur. D’aquest tema parles Catalunya Vanguardista i El País.

Una altra notícia universitària és que Les universitats de Granada i Sevilla arrasen entre els estudiants Erasmus. Són bones universitats, desitjades, però, per aspectes que disten molt de la qualitat universitària. Està bé atreure estudiants estrangers, però empre tenint en compte les raons i aprofitar les fortaleses. Les millors universitats de països freds no són atractives.

No m’ha agradat que el Govern hagi deixat a 1.900 estudiants sense la part catalana de la beca Erasmus, la beca Mobint. Prou que vaig criticar al govern espanyol per menystenir la importància del suport als Erasmus. Això no està bé. Sembla que les puntuacions, discutibles pel que diuen, jo no ho sé, ha ordenat als candidats. Els 1.900 complien els requisits i s’han quedat sense suport per manca de recursos del Govern

Una notícia que em va agafar de sorpresa és que la Universitat de Vic ja té a punt els terrenys de la futura Facultat de Medicina i que les obres començaran quan el centre universitari rebi l’autorització que ha d’enviar el Ministeri perquè els estudis puguin tirar endavant. Joan Turró, director de la Fundació Universitària Balmes -òrgan gestor de la UVic-UCC-, ha estimat que l’impacte socioeconòmic que tindrà pel territori, fruit de la implementació d’aquests estudis, sigui d’un volum d’inversió inicial en equipaments i infraestructures de 10 MEUR. El director de la FUB ha assenyalat que el volum de negoci que generarà la Facultat de Medicina serà al voltant dels 22 MEUR anuals, una xifra que representa el 0’3% del PIB d’Osona i el Bages. A més, es preveu que generi una ocupació de 243 llocs de treball.

Una notícia que m’ha agradat és que Jaume Casals, rector de la UPF, proposi una llei d’universitats que es basi en el retiment de comptes i l’autonomia. No sé molt bé que li balla pel cap, però sona molt bé. Com traduir aquestes bones idees? Tinc opinió.

M’ha alegrat que la Fundació Echevarne hagi concedit el seu VI Premi Nacional d’Oncologia al director del Programa d’Epigenètica i Biologia del Càncer de l’IDIBELL, investigador ICREA i profesor de la UB, Manel Esteller, pel seu treball “Epigenòmica del càncer: del coneixement a les aplicacions”. Esteller és un acumulador de premis. Aquest home està a la cresta de l’onada. És bo.

Hi ha alguna cosa més per comentar, però ho deixo aquí. Molta estona per fer aquesta mica.

Una resposta a “Notícies remenades”

  1. […] Avui llegia l’article Críticas (de ida y vuelta) a la Universidad de Lola Galán, la defensora del lector del diari El País. Té a veure amb les crítiques rebudes a la sèrie d’articles que des del dia 1 de desembre dedica el diari a la universitat de l’Estat (veure Una revisió de l’endogàmia i Notícies remenades). […]

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació