Veterinària amb polèmica


Enric I. Canela

Fa una mica més d’un any escrivia Potser la UdL impartirà Veterinària en dos anys. A final d’octubre, saltava la notícia: La UdL tindrà el seu grau en Veterinària. La UdL i el secretari d’Universitats i Recerca, Antoni Castellà, van presentar el 30 d’octubre el nou programa. La decisió es va comunicar després que el Consell Interuniversitari de Catalunya donés llum verda a la nova titulació. El Col·legi de Veterinaris de Catalunya i una part del món universitari van qüestionar que sigui convenient i viable.

Cal recordar que la UdL ofereix des de 2008 un grau en Ciència i Producció Animal que permet acabar Veterinària a la UAB. La nova proposta crearia el grau de Veterinària, i la UdL oferirà els dos títols com una única titulació, possibilitant que els estudiants puguin assolir en sis anys els dos títols de forma interrelacionada. Doble titulació i possibilitat d’optar només per una de les dues. Duraria sis anys i constaria de 240 crèdits. L’oferta seria de 60 places.

Divendres, el consell de govern de la UdL va fer un primer pas per fer realitat els serveis hospitalaris veterinaris per a la posada en marxa el curs vinent de la nova titulació de Veterinària. L’equip de govern universitari ha licitat la redacció del projecte del que serà el nou hospital veterinari i que estarà situat al campus d’Agrònoms. D’aquesta manera s’aglutinen en un mateix campus els estudis agronòmics, els nous de veterinària i el grau de ciència i producció animal, que seran una reforma dels actuals de ciència i salut animal. La licitació inclou el projecte bàsic i d’execució de l’obra civil, estructura i instal·lacions; l’estudi de seguretat i salut; el projecte per a la sol·licitud de la llicència ambiental; i el pla de gestió de residus. També inclou la direcció de les obres. El pressupost per a aquests primers treballs és de 60.000 euros. Aquest equipament tindria un cost d’uns 2 milions d’euros, diners que la UdL encara no té garantits. Espera tenir el suport econòmic de les institucions lleidatanes i el d’empreses del sector agroalimentari i ramader.

La polèmica és gran, però. La conferència de degans i deganes de Veterinària de l’Estat espanyol ha fet un escrit: No més facultats de Veterinària. Diu que les recomanacions són d’una facultat per cada 7 – 10 milions d’habitants. Que ha Espanya hi ha una per cada 3,9 milions i que ara n’hi haurà més.

Em sembla que es tracta d’una competència del Govern. Que descansin doncs. Tot sigui per la salut dels nostres porcs.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació