Enric I. Canela

Llegia que el Govern de la Generalitat i la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRi) han guardonat Lourdes Ibáñez amb el Premi Nacional de Recerca 2014. Ibáñez és professora titular de Pediatria de la UB, endocrinòloga pediatra i investigadora de l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona. Amb una trajectòria de 25 anys de recerca en Endocrinologia Pediàtrica (estudi dels trastorns relacionats amb les hormones en infants) coordina des de 2008 l’equip de recerca en “Malalties de l’edat adulta d’origen fetal o en els primers anys de vida” d’aquest centre hospitalari.

La investigadora guardonada ha liderat estudis sobre com l’hiperandrogenisme femení (excés de producció d’hormones sexuals masculines o andrògens) i el baix pes en néixer (BPN) poden produir diferents alteracions i malalties en l’edat adulta. Entre aquestes patologies figuren les alteracions endocrinometabòliques (en la producció d’hormones i en l’activitat química de les cèl·lules per extreure energia dels nutrients) i les malalties cardiovasculars. Altres de les afeccions derivades de l’etapa fetal o infantil són l’increment del risc de desenvolupar pubertat avançada i la diabetis tipus 2.

El Premi Nacional de Recerca reconeix l’investigador que hagi contribuït recentment i de manera significativa internacionalment a l’avenç d’una disciplina científica en qualsevol dels seus àmbits. El guardó té una dotació econòmica de 40.000 euros.

Els Premis Nacionals de Recerca també han guardonat en la categoria de Talent Jove Romain Quidant, professor d’investigació ICREA a l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), especialitzat en nanoòptica (interacció entre la llum i la matèria a nanoescala). Aquest premi compta amb una dotació econòmica de 10.000 euros i reconeix els joves investigadors que han destacat per la qualitat i excel·lència del seu treball.

Finalment, la Fundación Botín, per la seva implicació en la promoció de la recerca en diferents entitats científiques a Catalunya, ha estat guardonada en la categoria de Mecenatge Científic; el Consorci Residència d’Investigadors CSIC – Generalitat de Catalunya en la de Comunicació Científica, i l’empresa Matgas 2000 AIE –participada per Carburos Metálicos, el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i la UAB– en la de Partenariat Publicoprivat en R+I. Els tres darrers guardons no tenen dotació econòmica.

Una resposta a “Resolució del Premi Nacional de Recerca 2014”

  1. […] Aquest vespre he assistit al lliurament dels Premis Nacionals de Recerca 2014. Al desembre es van resoldre (veure Resolució del Premi Nacional de Recerca 2014). […]

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació