Mateo Valero parla clar


Enric I. Canela

Mateo Valero és catedràtic d’Arquitectura de C9omputadors de la UPC i director del Barcelona Supercomputing Center, el BSC. Aniré una mica més enllà: sense Mateo Valero no existiria el BSC. En el seu moment, any 2002-2004, crec recordar, ell va ser la condició necessària. Òbviament no la suficient, però sense la seva feina, del començament dels 90, no existiria avui aquest centre. És un gran gestor de la ciència i un investigador impagable. Suposo que haureu deduït que admiro la feina de l’amic Mateo Valero.

Llegia ahir una entrevista que li publicava el diari El País. El País li posa com a titular: “El millor seria que el ministre d’Economia fos un bon investigador“. Aquesta frase, en el seu context, la diu quan explica la intel·ligència Mas-Colell que diu, cert, havia estat candidat al premi Nobel i era un reconegut investigador. Ens diu, és clar, que Mas-Colell va prendre decisions encertades.

Com que jo sé que anireu ràpid a llegir l’entrevista, només us tradueixo una pregunta i la seva resposta.

P. Si tingués la possibilitat de canviar quatre coses per avançar en aquesta direcció, què canviaria?

R. El primer, que el Parlament i el ministre d’Hisenda siguin sensibles a la importància de la ciència i ho demostrin amb fets. El segon, un instrument, una agència independent dels polítics. I un pacte polític per a la ciència. Als països on la ciència està ben considerada, hi ha un sistema de promoció i gestió independent de quin partit governi. Tercer, avaluació i reconeixement als investigadors destacats. I quart, també és important crear a Espanya un ecosistema en el qual estiguin els investigadors, les empreses i l’administració. Investigar és invertir diners per obtenir idees, és una màquina de fissió. Però ens cal ser capaços de produir molt més diners a partir dels diners invertits en generar aquestes idees, crear una màquina de fusió. Tenim bones idees, però si no les portem al mercat, si no tenim unes empreses que aprofitin aquest coneixement, som un centre de recerca lliure per a les multinacionals.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació