Enric I. Canela

Avui l’Observatori del sistema universitari ha presentat l’informe El finançament de les universitats públiques a Catalunya, 1996-2014. Podeu veure també una breu presentació.

El resum executiu ens posa de manifest com han evolucionat les matrícules. Més o menys, sense conèixer dades exactes, la comunitat universitària sap que la despesa total de les universitats públiques s’ha reduït molt (un 21%), però no tant com els ingressos aportats pel Govern a les universitats (45%). Això ha estat gràcies a la forta pujada d’un 47% de les matrícules i taxes que paguen els estudiants.

El que no és tan conegut és que costen els estudis. L’informe indica la manca de comptabilitat analítica. Cert, no hi ha comptabilitat analítica. O si però no s’ensenyen els resultats. L’informe, amb una sèrie de supòsits, basats en informació assequible (hi ha encara més de la que han vist els autors) obtenen uns resultats que indiquen que el percentatge del cost de la docència assumit pels estudiants oscil·la entre un 31‐32% a la UPF, URV i UPC i fins a un 56% a la UB. Diuen que els estudiants d’Economia de la UB estarien assumint un 85% del cost de la docència que reben. Jo, amb les dades de la UB, donaria uns resultats una mica diferents, però no gaire.

Massa gent s’obstina en dir coses diferents, però les dades són tossudes. Crec que aquest informe marcarà un punt d’inflexió i caldrà sortir a explicar les coses.

Una resposta a “Què paguen els estudiants universitaris”

  1. […] sense modificar radicalment el sistema de preus. Pot ser un gran parany. Ahir sortia un estudi (Què paguen els estudiants universitaris) sobre la desmesura dels preus dels graus i màsters. Si els preus fossin més europeus, oblidem […]

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació