La generació perduda


Enric I. Canela

Alina Mungiu-Pippidi, professora d’Estudis sobre la democràcia, a la Hertie School of Governance a Berlin ha publicat a Nature un curiós treball. Es tracta de Good governance powers innovation. Diu que la corrupció és un obstacle a la innovació i que cal un millor control de la despesa pública si la ciència i la tecnologia han d’assolir el seu potencial.

Valuosa anàlisi de dades que correlacionen l’índex de corrupció amb l’R+D, la innovació i la fuga de cervells. Les correlacions són bones. Es veu Espanya situada en una molt discreta posició.

La conclusió, hipòtesi, és que per a què la ciència i la tecnologia puguin assolir tot el seu potencial de creixement, ha d’haver una combinació de finançament i bon govern. L’impuls no només pot venir de dalt. El bon govern té a veure amb estructura i model, però calen valors democràtics.

Trist perquè tots els valors del país estan molt deteriorats. Vivim en un estat de completa desconfiança i una educació molt pobre. Diem: no hi ha un pam de net. La corrupció la podem eradicar ben aviat però l’educació i els valors no els inculcarem en trenta anys. És impossible esperar bons resultats quan el conjunt dels que avui estudien per inculcar valors no els han rebut. És possible que si avui comencem a canviar coses, comencem a assolir resultats en pocs anys, però no entrarem en “el club dels bons” fins d’aquí una generació. És el que els nostres fills no ens poden perdonar.

Fer això bé si que seria una estructura d’estat.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació