La Junta del Consell Interuniversitari de Catalunya, una espècia de comissió permanent, formada pels 12 rectors i el Govern, ha aprovat aquest divendres crear tres comissions per decidir quins graus de 4 anys es reduiran a 3 anys més un màster de 2 anys. Els resultats d’aquestes comissions ja es podrien aplicar a partir del curs 2017-2018.

La primera comissió garantirà la qualitat acadèmica i analitzarà cada àrea de coneixement que s’imparteix en el sistema universitari. La segona, la de garantia de finançament universitari, s’encarregarà que no es perjudiqui el finançament de les universitats. I la tercera, la de garantia d’accés als estudiants, es centrarà en els preus i les beques. Cada comissió estarà formada per 2 membres de cada universitat, 2 del Govern i 2 del consell d’estudiants de Catalunya. Un exercit. No crec en les comissions de trenta membres.

Impossible que aquestes comissions decideixin quins graus es reduiran. Els resultats poden ser valuosos, però les seves conclusions no condicionaran res, informaran però no condicionaran. Ho decidiran els que manin d’aquí dos o tres anys. Sempre m’ha fascinat veure que algú creu que marcarà el que faran els que vinguin després. Donar-li pistes i crear-li camí sí, més no.

El curs 2016-2017 ja tindrem graus de tres anys:

  • Producció digital (UB)
  • Bioinformàtica (UB, UPC i UPF)
  • Global Studies (UPF)
  • Disseny i art visual (UOC).

Són “singulars” i no molestaran el que va dir la CRUE. Divertit tot plegat.

Ara, deixant-se de bromes, cal mirar amb urgència que fer amb els màsters. No sóc jo el que té la dèria. També ho diu Guy Haug, un dels pares del pla de Bolonya, l’Espai Europeu d’Educació Superior (veure Canviar els màsters i baixar els preus).

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació